Srđ je Grad

AVE FRANKOVIĆU, MORATORIJ TE SALUTAT

Svaki novi gradonačelnik koji dolazi iz HDZ-ovog legla, nastoji na početku i tijekom svojeg mandata oprati ruke od svih malverzacija svojih prethodnika. Ovim selektivnim zaboravom i svojevrsnom HDZ-ovom sinkopom izbjegava se činjenica da je upravo HDZ onaj koji je kontinuiranim prostornim devastacijama uništio i posljednju mogućnost ikakavog urbanističkog promišljanja Dubrovnika i njegove budućnosti.

Zakašnjele pressice

Na jučerašnjoj press konferenciji gradonačelnik Franković pokušao je malo „izribati“ oporbu, pa je tako naveo: Naša oporba se prije 10-ak dana sjetila kako bi trebalo mijenjati GUP…“ Kako se lista Srđ je Grad nalazi u poziciji „oporbe“, vjerojatno je i prozvana ovim stavom, stoga prilažemo fotografije i link na neke medijske objave u kojima današnji članovi liste Srđ je Grad i Srđ je Naš još od 2007. traže izmjene GUP-a. Naš je gradonačelnik te davne 2007. još bio mlad, naivan, golobradi mladić koji je s čuđenjem i treptavim okicama tek upoznavao Dubrovnik, onaj Dubrovnik kojeg su njegovi prethodnici tada zgazili i ponizili urbanističkim zločinima nad našom baštinom. 

09.01.2008.
Građanska inicijativa traži moratorij na postojeći GUP

Sad je kasno da se kaješ…

Bojimo se da sve buduće izmjene i dopune GUP a, sve i da budu napravljene u toj namjeri neće imati više što štititi jer se neće imati više čime upravljati. Sve su reakcije zakašnjele, sve su presice rekvijemi jer je situacija ireverzibilna. Nitko više neće rušiti Gimane, saditi stabla na plaži u Uvali, razdvajati hotele od Neptuna do Babin kuka ili srušiti Marinu Frapa. Sve točke dnevnog reda GV-a vezane uz GUP bit će samo obična farsa. Čekati toliko vremena dok se svi ne namire, dovesti se „u -tko je jamio-jamio“ – fazu pa onda „herojski“ stati u obranu – ničega – to je ono što trenutno radite Gradonačelniče.

Tko će vas podržati – Raguž, ZNA SE

Možda bi ipak bilo najbolje da prije navedenih izmjena GUP-a otiđete na brifing kod Željka Raguža, uglednog izvođača betonskih radova koji bez odobrenja Konzervatorskog zavoda, mirne duše, pred vašim očima Gradonačelniče Frankoviću (!) betonira obalni pojas u najstrožoj zoni UNESCO-ve zaštite! Tom ste šaljivdžiji, Gradonačelniče, ipak malo previše dopustili, razmislite malo gdje vas može odvesti ova sitnoprovincijska politička trgovina. Zar vi doista mislite da je išta od rečenog na vašoj pressici vjerodostojno nakon betonskih radova „dvoglavog“ koje dopuštate!?

Moratorij na GUP

Naravno da moratorij na GUP nije predviđen trenutnom zakonskom regulativom. Nije zakon,  na koji je licemjerno selektivno se pozivati, predvidio ni korupciju u javnoj nabavi, ni nepotizam pri zapošljavanju, ni pljačku u privatizaciji, ni pogodovanja raznim domaćim i stranim mutikašama, pa su se svi redom dogodili i zemlji i gradu, mahom za mandata vaše stranke.  Gradonačelniče, vi očigledno ne razumijete što znači moratorij – to znači da imate obvezu (!), kao gradonačelnik Grada koji je potpuno devastiran kriminalnim ponašanjem prema prostoru, u najvišim vertikalama RH tražiti i izboriti mogućnost status quoa za barem 10 mjeseci. Zakon to nije predvidio? Donesite ga! Radite presedane, dignite Vladu na noge, jer to ovom gradu dugujemo. Odlučite se, ili jeste ili niste gradonačelnik. Drastične situacije zahtijevaju drastične mjere – donesite zakon o strateškoj obrani prostora u Dubrovniku, pozovite se na stranačku vertikalu, na buffer zonu, na Sv Vlaha. Iskoristite te ruke u Saboru, barem jednom za nešto korisno!

U međuvremenu po hitnom postupku inicirajte izmjene i dopune ili ukidanje GUP-a. Dubrovnik treba ozbiljnu urbanističku studiju ako hoće biti grad 21. stoljeća i ta studija mora biti osnova izradi novog GUP-a. Dubrovnik se ne može održati parcijalnim rješenjima, sitnim pogodovanjima, političkom trgovinom – shvatite da je s tim gotovo, tako više ne ide. 

Srđ je Grad

09.01.2008.
Građanska inicijativa traži moratorij na postojeći GUP


Za one koji žele saznati više:

09.01.2008.
Građanska inicijativa traži moratorij na postojeći GUP

Pogodovanje: Od HDZ-a do HNS-a, preko SDP-a i obratno

Zar mora UNESCO za Grad brinuti više od nas samih?

Udruge civilnog društva poslale pismo upozorenja sudionicima konferencije o baštini

Srđevci: korijen svih građevinsko-političkih igara je nevaljali GUP

Dubrovnik treba predah od predatora na prostor i vrijedne resurse

GUP – Generalni Ubojica Prostora

Marina Frapa

Afera Okrajak

Srđ je Grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.