Srđ je Grad

INTERVJU/ĐURO CAPOR: Dubrovnik treba biti grad u kojem se gradonačelnik ne ponaša kao lokalni šerif!

Izvor: dubrovnikinsider
01/03/2021

Đuro Capor je profesor povijesti u dubrovačkoj Gimnaziji, jedan od inicijatora građanske inicijative Srđ je Grad, koja je u međuvremenu postala stranka. Na parlamentarnim izborima Srđevci su izašli na listi platforme Možemo i zauzeli poziciju na lijevom političkom spektru. Najpoznatiji dubrovački aktivisti po prvi put kandidiraju svog gradonačelnika i kandidata za župana. Hoće li im “oblačenje” u stranačko ruho donijeti vjetar u leđa ili će to birači drugačije vidjeti, ostaje nam za vidjeti u svibnju ove godine.

Ovim povodom razgovarali smo s profesorom Caporom i pitali ga kakav bi trebao biti Dubrovnik u njegovim očima?

-Dubrovnik treba biti otvoren i dinamičan grad okrenut budućnosti. Grad kojim se otvoreno upravlja u suradnji s građanima, kotarima, partnerskim odnosom prema svima u gradskom vijeću, gdje se gradonačelnik ne ponaša kao lokalni šerif.  Grad u kojem se ponosimo provedbom zelenih politika, razdvajanjem otpada na kućnom pragu, kvalitetnim i svima dostupnim javnim uslugama te solidarnom brigom o slabijim članovima društva. Razvoj želimo temeljiti na vlastitim kapacitetima uzimajući u obzir realne granice rasta. U tom smislu zastupat ćemo politike osnaživanja i jačanja  lokalnih kapaciteta i diverzifikacije ekonomskih djelatnosti  kako bi postigli gospodarsku neovisnost i stvorili uvjete za održiv i umjeren gospodarski razvitak. Važnu ulogu u tim politikama ima odnos prema prostoru koji trebamo sačuvati za generacije  koje dolaze. Zbog toga, između ostalog i naše uporno  inzistiranje na detaljima oko plana upravljanja povijesnom jezgrom. Prioritet nam je neprestano stvarati uvjete da grad bude mjesto poželjno za život, a ne samo mjesto za ekonomsku eksploataciju čemu svjedočimo posljednjih 10tak godina.

Što bi prvo promijenili ili učinili kada bi sjeli u fotelju prvog čovjeka Grada? 

Osigurao bih potpunu transparentnost proračuna, pokrenuo izradu novog GUP-a primjerenog potrebama građana za dostupnim stanovanjem  započeo s sustavom odvojenog prikupljanja otpada prije nego nas dočeka plaćanje penala za neispunjenje EU direktiva za nedovoljne količine odvojeno prikupljenog otpad. Naš grad je sada nažalost tek na 15% odvojenog prikupljanja. No najvažnije, svakom problemu i pitanju bih pristupao s jednakom predanošću kako to srđevci čine zadnjih 15 godina. Tu je ključna razlika između nas i klasičnih političkih stranaka koje su grad i državu vodile zadnjih 30 godina.

Koliko stranka Srđ je Grad danas broji članova?

Nakon što smo nakon višegodišnjeg političkog angažmana kao nezavisna lista u listopadu 2020.godine osnovali stranku Srđ je Grad, imamo oko 130 članova, ali broj onih koji nas svojim radom i podrškom pomažu je nešto veći od toga.

Srđ je Grad je lijevo-zelena stranka, spremna u gradu provoditi održive zelene politike, odgovorno korištenje okoliša i smanjenja ugljičnog otiska kao i suvremene politike nove europske ljevice.

Tko je po vama od početka stvaranja Hrvatske do danas bio najbolji gradonačelnik?

Ako bismo govorili o stilu “normalnoga” komuniciranja ili upravljanja može se reći da je to Vido Bogdanović. Ostali ne ulaze u kategoriju dobar. Usprkos mnogim priznanjima, pa i otvorenim samohvalama, činjenica je da se ključni problemi za funkcioniranje grada uglavnom godinama pa i desetljećima ponavljaju i rješavaju samo kada “voda dođe do grla.”

Doživljavaju li  vas vaši učenici kao političara?

Mislim da su me u prvom redu doživljavali kao svog profesora, a istovremeno i  kao  javnu osobu koja je godinama bori za javno dobro. Kandidatura za mjesto gradonačelnika je sigurno nešto novo što ih, s obzirom da moj dosadašnji rad i stavove, pretpostavljam ne iznenađuje.

Kako komentirate ankete po portalima i onu s kojom je izašao HDZ?

Anketa je pokazatelj trenda i lijepo je čuti da u našoj kandidaturi stojimo dobro te da smo druga opcija po snazi u gradu. To je i rezultat želje građana da se na političkom polju dogodi promjena jer su ostale političke opcije imale svoju priliku pokazati što znaju i potrošile su kredibilitet i povjerenje građana. Ipak pravi test će biti 16.5. kad građani zaista  izađu na izbore i zaokruže listu i kandidate Srđ je Grad.

Kako bi vi riješili pitanje azila za životinje na Žarkovici?

Kao građani dugujemo veliko poštovanje za sav rad i trud volonterima azila za životinje na Žarkovici te smo dužni konačno ispuniti obećanja koja su različite gradske vlasti im davale. U suradnji s volonterkama azila žurno bi pokrenuli izgradnju centra na lokaciji nedaleko od Grabovice oko koje je postignut dogovor za lokaciju budućeg azila.

Često spominjete problem Grabovice, koje je najoptimalnije rješenje za otpad?

Građanima treba ponuditi mogućnost odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu te naplaćivati odvoz samo miješanog otpad. Dubrovnik treba biti puno ambiciozniji u  namjeri da postigne visoki postotak odvojeno prikupljenog otpada, čije se komponente recikliraju i umjesto a deponij vraćaju na tržište. Ako mogu Slovenci siguran sam da mogu i Dubrovčani. Grabovica  po hidrološkim  istraživanjima iz 2008.godine spada u drugu vodozaštitnu zonu Omble. U krajnje sumnjivim okolnostima ova gradska vlast je donijela odluku po kojoj Grabovica postaje  treća vodozaštitna zona te time osigurala nastavak korištenje deponija sljedećih nekoliko godina.

Kakvo je vaše mišljenje o vječnim suradnicima vlasti, Željku Ragužu i Peru Vićanu?

Nije dobro. Riječ “suradnik” sugerira rad, a ja bi ih prije nazvao saučesnicima, i to je odgovor na vaše pitanje.

Kakve povratne informacije imate otkad ste se kandidirali, s terena, što kažu naši sugrađani i kakva očekivanja imate od predstojećih izbora? Postoji li mogućnost neke koalicije?

Reakcije sugrađana su pozitivne i ohrabrujuće. Očekivanja su velika kako smo prvi put ponudili kandidata za gradonačelnika iz svojih redova i spremni smo upravljati gradom. Osim suradnje s platformom Možemo čiji smo strateški partner na nacionalnoj i lokalnoj razini,  ne vidimo prostora za koaliranje s drugim potrošenim političkim opcijama u gradu.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.