Srđ je Grad

Capor: Što su ulozi u trgovini Frankovića, Vićana i Vlahušića ne znam, ali obično računi dođu na naplatu građanima


Jasno se vidi tko je tko u Vijeću. Oni koji su i ranije trgovali s HDZ -om, a tu mislim na Pera Vićana i Andra Vlahušića, oni su i dali potporu Marku Potrebici i očito je da će, kao i u proteklom mandatu, ta suradnja i ubuduće biti nastavljena. Što su ulozi u toj trgovini i što je produkt njihovog dogovora, mi to još ne znamo, ali obično ti računi dođu na naplatu građanima. 

Izvor: dubrovnikpress

Nakon izbora, a prilikom konstituiranja Gradskog vijeća, uz predsjednika izabiru se i dva potpredsjednika. Mjesto prvog potpredsjednika dodjeljuje se stranci iz vladajuće većine s najvećim brojem mandata, dok mjesto drugog potpredsjednika pripada stranci iz oporbe s najvećim brojem mandata. Mjesto drugog potpredsjednika Vijeća još je na sastanku uoči sjednice ponuđeno srđevcima, no na samoj sjednici bez tog su mjesta ostali.

Vijećnik Srđ je grad Đuro Capor za portal Dubrovnikpress.hr ističe kako su srđevci bez tog mjesta ostali zbog političke trgovine.

– Na sastanku prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća mjesto prvog potpredsjednika ponuđeno je srđevcima kao vodećoj stranci opozicije, mjesto koje nam po Poslovniku i pripada i mi smo u načelu s tim bili suglasni. No, na sjednici, nakon glasanja za predsjednika Gradskog vijeća, HDZ je povukao taj prijedlog jer srđevci tobože nisu bili dovoljno konstruktivni prilikom glasanja za predsjednika i HDZ, odnosno većina je predložila kandidata „konstruktivne oporbe” Mara Kristića. – kazao je Capor, te objasnio zašto srđevci nisu glasali za Kristića koji je izabran za drugog potpredsjednika Vijeća.

– Problem je taj što smo se mi koji smo oporba između sebe trebali dogovoriti tko je naš predstavnik, naš kandidat za potpredsjednika Vijeća i tada bi većina tu osobu podržala, ali je većina na konstituirajućoj sjednici odlučila da će dva mjesta potpredsjednika pripasti DDS -u i Mostu koji su podržali Marka Potrebicu. Time se definirala većina i toj većini su pripala oba potpredsjednička mjesta. Kad smo vidjeli da oni imaju svoje kandidate, nije bilo smisla da se oporba međusobno dogovara jer taj kandidat ne bi bio podržan. – kazao je Capor.

– U jednom trenutku je vijećnik Nikša Selmani (SJG) pitao „tko je ovdje vlast, a tko oporba” i tada su se svi počeli smijati. Istina jest da je Kristić ponudio mjesto oporbi, međutim, većina je predložila onoga koga smatraju da im je konstruktivan član i tada je bilo jasno u kojem će smjeru glasanje ići. – dodao je Capor.

Odgovorio je i na pitanje jesu li nepodržavanjem Maru Kristiću srđevci zapravo poslali poruku o prekidu politike suradnje u Vijeću.

– Srđ je grad je politički udaljen od Mosta i Mara Kristića već dugo vremena, odnosno otkad se Most pokazao kao poprilično desna i nazadna politička opcija i zapravo u protekle četiri godine SJG djeluje neovisno u Gradskom vijeću. Dok se Most predstavljao kako nekakva opcija za koju ideologija nije bila važna mi smo u tom trenutku zaista surađivali, ali nakon razotkrivanja Mosta kao još desnije opcije od HDZ-a, klerikalnog tipa, od tada su odnosi s Mostom poprilično hladni i distancirani, – rekao je Capor.

Kad je u pitanju programska suradnja koju kao model djelovanja u Vijeću nude gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Marko Potrebica, Capor ističe kako i programska suradnja mora imati definirane ciljeve, programe, koji, naglasio je, gradonačelnik Franković još nije jasno iznio.

– Jasno se vidi tko je tko u Vijeću. Oni koji su i ranije trgovali s HDZ -om, a tu mislim na Pera Vićana i Andra Vlahušića, oni su i dali potporu Marku Potrebici i očito je da će, kao i u proteklom mandatu, ta suradnja i ubuduće biti nastavljena. Što su ulozi u toj trgovini i što je produkt njihovog dogovora, mi to još ne znamo, ali obično ti računi dođu na naplatu građanima. – rekao je Capor.

– Da se zaista radi o programskoj suradnji tada bi gradonačelnik izbrusio programe, pozvao vijećnike na sastanak i pružio im mogućnost da i oni iznesu svoje programske prioritete, ali to se nije dogodilo, a bojim se da se neće ni dogoditi jer je već prva sjednica pokazala da će stvari funkcionirati kao i u prošlom mandatu temeljem nekakvih tajnih dogovora i sklopljenih suradnji. Izjave gradonačelnika Frankovića o otvorenosti prema svim vijećnicima u Vijeću koje bi trebalo postati mjesto za postizanje konsenzusa i definiranja programskih prioriteta, vrlo brzo su pale u vodu. Očito je da nakon konstituiranja Vijeća idemo po istom starom principu. Zanimljivo je naime kako bi na idućoj sjednici na dnevnom redu trebao biti rebalans proračuna, ali na konstituirajućoj sjednici nisu izabrani članovi Odbora za proračun i financije. Ako nema Odbora kako će se onda usuglasiti rebalans. Dakle, idemo po starom modelu djelovanja Vijeća. – kazao je Capor, dodavši kako očito u Vijeću imamo neprincipijelnu koaliciju sa starim ortacima u političkoj trgovini.

Vijećnik SJG Đuro Capor osvrnuo se i na suradnju s oporbom u novom sazivu Gradskog vijeća.

– Čini mi se da je glasanje pokazalo da će KLGB Ivice Roka kao i SDP biti oporba u Vijeću i vjerujem da će se s njima moći razgovarati i dogovarati oko usuglašavanja odluka koje će većina stavljati na dnevni red. Ipak, moram priznati da mi nije jasno zašto su predstavnici SDP -a glasali za DDS -ova kandidata za potpredsjednika, a nisu glasali za Mara Kristića. To mi se čini nedosljednim. – mišljenja je Capor.

Dodao je kako bi tek konstituirano Vijeće ipak moglo opstati do idućih izbora za četiri godine.

– Teško je na početku ocijeniti je li Franković već sada kupio mir, to nam ostaje za vidjeti. Kad se već upustio i neprincipijelne dogovore s DDS -om i Vićanom i kad je dobivena podrška Mosta, kad su sudionici toga već progutali knedlu, mislim da će im i suradnja oko točaka biti lakša pa bi ovaj saziv Vijeća mogao potrajati. – ocijenio je Capor.

I dok se u dijelu javnosti programska suradnja koje je političkim strankama ponudio gradonačelnik Mato Franković već izjednačava s dubrovačkim dogovorom iz 2013., Capor ističe kako između ta dva modela ipak ima velike razlike.

– Dubrovački dogovor su dvije zaista teške riječi. Premda su sudionici mahom isti, radi se o sličnoj trgovini, samo što ovaj put ulog nije podvođenje Grada pod interese tvrtke Razvoj golf, ovdje se radi o jednostavnom dijeljenju plijena u tvrtkama i ustanovama u vlasništvu Grada. – kazao je vijećnik Srđ je Grad Đuro Capor.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.