Srđ je Grad

DPDS – 7 years later

Vezano uz nove prijepore između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine, a povodom odluke Maloga vijeća DPDS-a da ne dozvoli prodaju Dubrovačke kartice u svojim prostorijama (iako im to nitko službeno nije niti ponudio) željeli bismo podsjetiti da su Srđevci i prije sedam godina imali konstruktivan prijedlog rješavanja odnosa između DPDS-a i Grada Dubrovnika.

Ne samo tim  prijedlogom već i javnim istupima iskreno smo se zalagali za smirivanje strasti i za uspostavu dijaloga među suprotstavljenim stranama. Spomenuti smo prijedlog iznijeli davne 2014. godine na tematskoj sjednici Gradskoga vijeća posvećenoj upravo odnosu između Grada i DPDS-a. Treba istaknuti kako je tada, kao nažalost i danas, u javnosti prevladavao samo govor o novcu i njegovu dijeljenju, dok smo mi inzistirali da se razgovara o načinima i principima upravljanja kulturnom baštinom i zidinama, a tek potom o novcu.

Po tom prijedlogu sav bi novac od ulaznica za zidine išao u gradsku blagajnu, a DPDS bi sukladno svome godišnjem planu rada transparentno i uz stvarnu kontrolu Gradskoga vijeća ulagao u dubrovačku baštinu.

Tadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, poznat između ostaloga i po tome da je javni novac uplaćivao u blagajnu DPDS-a za što je i pravomoćno osuđen taj je prijedlog odbio. Tadašnji gradski HDZ na čelu s Matom Frankovićem je također bio protiv.  Može se reći da je naš prijedlog bio idealistički ili da nije bio detaljno razrađen, ali da se nastavilo raditi u razumnome smjeru na osnovu naših prijedloga Grad Dubrovnik bi već sedam godina raspolagao svim novcima od ulaznica na gradske zidine, a do ovakvih suludih situacija kojima danas svjedočimo sigurno ne bi došlo.  Jedini gubitnik u ovoj priču bit će, naravno, kulturna baština. Ako vam treba dokaz pogledajte bilo koji neobnovljeni spomenik kulture u našemu gradu i okolici.

Model upravljanja koji smo predlagali 2014. godine na tematskoj sjednici možete pogledati:

www.srdjegrad.hr/novi-model-upravljanja-dubrovackim-zidinama

Obzirom da smo od tada izgubili sedam godina ovaj naš model ne možemo nazvati novim (kako stoji u linku iznad), ali ga još uvijek predlažemo. Pet godina nam je trebalo da uvjerimo gradske vijećnike svih boja da izglasa povratak tvrđave Imperijal u gradske ruke, možda je 7 sretan broj za gradsku imovinu.

Ne prebaci li se fokus prijepora između Grada i DPDS-a s raspodjele novca na zaštitu baštine, teško ćemo se oteti zaključku kako se tu radi samo o tome da netko nije torbu odnio kako je dogovoreno.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.