Srđ je Grad

ZAŠTO MINISTAR BARIŠIĆ MORA ODSTUPITI

Prijava protiv ministra Pava Barišića koju su još 2011. godine Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju podnijeli dr. sc. Tomislav Bracanović, dr. sc. Pavel Gregorić, dr. sc. Tomislav Janović i dr. sc. Davor Pećnjak, u kojoj ga optužuju da je u svojem članku na engleskom jeziku “Does Globalization Threaten Democracy?”objavljenom 2008. u časopisuSynthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, razmatrana je na redovitoj 22. sjednici Odbora održanoj 21. prosinca 2016. godine. Odbor je temeljem čl. 112. st. 4 i st. 7 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju  jednoglasno utvrdio kako je prijava djelomično opravdana i to u dijelu u kojem se Barišića tereti za plagiranje, odnosno prepisivanje ili preuzimanje ideja, misli i riječi drugih autora bez navođenja izvora podataka.

Citiramo:

“Uvažavajući pravila, tj. posebnosti predmetne akademske discipline vezano uz konvenciju, stil i očekivanja načina citiranja objavljenih djela (čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju), Odbor smatra prijavu opravdanom u dijelu koji se odnosi na preuzimanje dijelova komentara Stephena Schlesingera objavljenog u elektronskom mediju, bez citiranja tog izvora u predmetnom članku prof. dr. sc. Pave Barišića”.

Kraj citata.

KLGB Srđ je Grad smatra da su time stečeni svi uvjeti da gospodin Barišić odstupi s dužnosti ministra znanosti i obrazovanja. 

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.