Srđ je Grad

Već  21. godinu zaredom dužnost Grada Dubrovnika i njegovih službi obavljaju volonteri Društva za zaštitu životinja, dok Gradonačelnik od prvog dana svog prvog mandata 2017. godine obećava najbolji i najluksuzniji azil u Republici Hrvatskoj. Za to vrijeme, volonteri odrađuju svoj posao na kiši, zimi, suncu i  žegi, a nacrt i plan za Azil sjedi u nekom od mnogobrojnih klimatiziranih ureda mnogobrojnih službenika Grada Dubrovnika.

Oštro osuđujemo način na koji se godinama Grad odnosi prema Društvu za zaštitu životinja i pitanju azila, ponovnu suradnju s azilom Animalis Centrum koji se ne nalazi na području JLRS (protivno članku 62., stavak 4)   i unatoč mnogobrojnim glasinama o načinu tretiranja životinja i osobito, prenatrpanosti ovog azila te po zdravlje i dobrobit volontera i štićenika brutalan i nehuman način na koji se ova situacija rješava. 

U njemu nema pobjednika niti konstruktivnog rješenja, samo sram i patnja životinja koje odvode od jedinog doma za koje znaju i jedinih ljudi koji su o njima skrbili najbolje kako su znali i mogli. I gomila napuštenih životinja po ulicama Dubrovačko-neretvanske županije jer drugdje osim na Žarkovicu, nemaju gdje.” 

Ponovno odvoženje pasa sa Žarkovice krivnja je i sram svih nas, kao društva koje nije u stanju osigurati Zakonom propisan azil za napuštene životinje. Ali postoje među nama neki koji su najviše krivi jer su upravo njihove odluke odnosno nedostatak istih, dovele do ovoga:  

Oni koji ih zlostavljaju, napuštaju, dopuštaju da se razmnožavaju iako za to nemaju uvjete i odbacuju.  

I Grad Dubrovnik koji im je upravo omogućio da još jednom prođu kroz traumu napuštanja. 

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.