Srđ je Grad

Sustav je dužan svakoj ženi osigurati pravo na pobačaj

Hrvatsku je potresla priča o trudnici Mireli Čavajdi kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što beba ima golem tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Prigovoru savjesti, na koji se pozivaju pojedinci kako bi opravdali samoproklamirano pravo da zbog vjerskih razloga uskrate medicinsku skrb odbijanjem izvođenja medicinskih postupaka koji su legalni, učinkoviti i u skladu s jasno deklamiranom i informiranom željom pacijentice, u suvremenoj medicini nema mjesta.  

Pravo na prigovor savjesti u medicini je je samoproklamirano budući da je uvezeno iz drugog konteksta, čija se bitna obilježja razlikuju u mjeri koja ne dopušta analogiju. Ono se izvorno odnosi na mobilizirane vojnike koji iz vjerskih razloga ne žele koristiti oružje i izvršavati radnje koje bi mogle završiti nečijom smrti. Ključna razlika koja ne dopušta analogiju i „uvoz“ prava u drugi kontekst je sloboda. Liječnik ginekolog je postao i liječnikom i ginekologom svojom voljom, a mobilizirani vojnik je postao vojnikom mimo svoje volje – snagom zakona. Iz navedenog razloga, liječnik koji zahtjeva za sebe pravo na prigovor savjesti je poput profesionalnog vojnika koji odbija izvršavati zadaće na koje je svojevoljno pristao, za koje se školovao (na teret zajednice) i u krajnjoj liniji za koje je plaćen. Ukratko, pravo na priziv savjesti u medicini primjer je logičke nekonzistentnosti – tipičan contradictio in adjecto slučaj. 

Prigovor savjesti u medicini, napose kada je u pitanju reproduktivno zdravlje žena, doprinosi neučinkovitosti javnog zdravstvenog sustava i nejednakosti u pravima pacijenata. Ukoliko je žena prisiljena gubiti vrijeme u traženju liječnika koji se ne poziva na prigovor savjesti, putovati u drugi grad ili državu radi postupaka koji bi joj trebali biti lokalno dostupni i na koje ima zakonsko pravo, tada se sustav pokazuje slabo učinkovitim, ali i diskriminirajućim. Pacijentice manje informirane o svojim pravima i obavezama zdravstvenog sustava neće uspjeti dobiti adekvatnu medicinsku skrb koja im po zakonu pripada.

Ukratko, liječnicima koji pozivanjem na savjest (što u praksi znači na teocentrični moral religije kojoj pripadaju) odbijaju pružiti liječničku uslugu koja je zakonita i na dobrobit pacijenta pa time diskriminiraju pacijentice i dovode u pitanje kvalitetu i učinkovitost zdravstvenog sustava nema mjesta u sustavu javnog zdravstva.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.