Srđ je Grad
Srđ - Tvrđava Imperial

TKO NE ŽELI POŠTIVATI NAŠU I SVJETSKU BAŠTINU, NIJE TREBAO NITI INVESTIRATI

KLGB Srđ je Grad ovim putem iznosi najoštriji prosvjed protiv politiziranja stručnog mišljenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u kojem se ukazuje na devastaciju jednog dijela naše zaštićene baštine, a to je tvrđava Imperijal.

U stručnom mišljenju Odjela stoji da ovo predloženo projektno rješenje: „ne uvažava prepoznate vrijednosti kulturnog dobra, njegov povijesni, arhitektonski i memorijalni značaj i nije izrađeno u skladu s etičkim principima konzervatorske teorije i prakse.“

Nakaradnost projektnog rješenja nagrđuje tako i dio naše baštine, vrijedan dio povijesti arhitekture, kao i memorijalna obilježja Domovinskog rata, i to nonšalancijom kakvoj nema premca. Jednako tako, medijski senzacionalizam, kojim se stvara javni linč na konzervatore, cilja upravo na to da njihovo stručno mišljenje bude izmijenjeno, a konačnu ćemo cijenu platiti upravo mi, građani.

Naime, ako se bude nijekala stručna kompetencija našeg Konzervatorskog odjela sve će biti provedivo samo zbog političkih pritisaka u režiji  tzv. Investitoria, ovih danas i onih od sutra. Borba za autonomiju stručnih institucija, borba je za našu budućnost!  Investitorima mora biti od početka jasna jedna stvar, a to je da tko ne želi poštivati našu i svjetsku baštinu, nije ni trebao investirati.

Naposljetku treba primijetiti da ovi sramotni pritisci koje možemo pratiti kroz tiskane i druge medije postaju sve jači i jači kako se bliži monitoring UNESCO-a, a samim time i i nužnost izrade studije utjecaja na baštinu.

Činjenica da je Hrvatska u krizi, onoj političkoj, ekonomskoj, ali i moralnoj, čini se, pogodno je tlo za one investicije koje će nas vrlo skoro preskupo stajati.

KGLB Srđ je Grad stoga poziva građane da i dalje ostanu budni i što aktivnije sudjeluju u procesima koji već danas određuju našu budućnost.

Preuzimite PDF verziju priopćenja:  SJG_Priopcenje_KonzervatoriImperial_9_11_2014

 

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.