Srđ je Grad

STRAH HDZ-a OD ISTINE O LUČINOM RAZDOLJU

Moglo bi se reći da se Hrvatska demokratska zajednica pribojava svake ozbiljne rasprave u interesu javnosti i građana, a pogotovo u predizborno vrijeme. Potvrda njihovoga straha je zakazivanje tematske sjednice Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije o budućemu Centru za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju koja je zakazana za 8. srpnja 2020. godine – dakle, nakon parlamentarnih izbora.

Očito je u našoj županiji vladajućim hadezeovcima i njihovim satelitima puno ugodnije govoriti o tuđemu tijelu, izbjegavanju samoizolacije i uzvikivati parole o sigurnosti, nego se suočiti s razmjenom argumenata za i protiv planirane tehnologije zbrinjavanja otpada u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Puno je lakše prosipati floskule i šuplja obećanja, nego raspravljati o stvarnome problemu koji muči građane s juga Hrvatske. 

Mi Srđevci smatramo da je rasprava o gospodarenju otpadom i pogreškama projekta Lučino razdolje upravo jedna od ključnih tema na kojima bi se – pred građanima i za građane –  trebalo sučeliti argumentima, pokazati odgovornost i snagu ili slabost politika koje zastupaju svi koji su spremni preuzeti odgovornost za upravljanje i vođenje države, jedinica regionalne uprave i lokalne samouprave. Tako se vode stvarne političke kampanje, na ozbiljnim i realnim temama. Međutim, HDZ se očito boji govoriti o temama koje uistinu utječu na ljudske živote i definiraju budućnost i kvalitetu života svih građana Dubrovačko – neretvanske županije. 

Nije ni čudo da ih je strah, kada na prošloj sjednici župan Nikola Dobroslavić na vijećničko pitanje o zastarjeloj MBO tehnologiji (mehaničko – biološkoj obradi) predviđenoj u Lučinome razdolju, kao argument za taj projekt kaže kako je riječ o projektu vrijednom 500 milijuna kuna i sama ta činjenica garantira da je siguran i dobar !?

Poštovani župane Dobroslaviću, novčani iznosi i vrijednost investicije ne jamče kvalitetu, pogotovo ne kvalitetu života građanima koji će živjeti pod utjecajem već sada zastarjele i vrlo skupe tehnologije.

Zar ne želite ništa čuti i naučiti od stanovnika drugih županija u kojima su već u funkciji centri za gospodarenje otpadom s istom tehnologijom (poput Mariščine i Kaštijuna) ? 

Zar niste čuli njihove vapaje radi zagađenja zraka i nesnosnoga smrada koji se iz takvih postrojenja širi ?

Zašto ignorirate upozorenja stručnjaka da postoje MBO tehnologije razvrstavanja otpada koje nisu bazirane na proizvodnji RDF-a i njegovom kasnijem spaljivanju, a kojima se povećava učinkovitost recikliranja puno iznad planiranih 20% ?

Zašto ignorirate planove EU koji jasno kažu da će nakon 2027. MBO postrojenja morati naći druge načine financiranja ili izgraditi neka druga postrojenja za obradu tzv. krajnjega ostatka?

Zar se u posljednjih deset godina, od kada se ovaj projekt razvija (i građani plaćaju direktora CGO Lučino razdolje!) niste mogli raspitati od kvalitetnijim MBO tehnologijama i drugim mogućnostima gospodarenja otpadom koje su puno prikladnije i omogućuju recikliranje preko 60 % svog otpada ?

Zašto izvrgavate opasnosti kvalitetu života stanovnika okolnih općina i ugrožavate Malostonski zaljev?

Zar mislite da građani ne shvaćaju da ste tematsku sjednicu sazvali nakon izbora jer Vas je strah od istine o Centru za gospodarenje otpadom planiranom na Lučinom razdolju ?!

Zar sva ova otvorena pitanja nisu bila dovoljan razlog da se tematska sjednica Županijske skupštine sazove prije parlamentarnih izbora, pa da građani imaju priliku čuti argumentiranu raspravu o jednoj od ključnih tema za budućnost kvalitete života svih nas, stanovnika Dubrovačko – neretvanske županije. 

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.