Srđ je Grad

Smije li Grad Dubrovnik dozvoliti sebi takav promašaj da ne kupi prostor TUP-a?

Iz članka objavljenog jučer na jednom od lokalnih medija saznali smo da je Skupština dioničara prihvatila jednu od ponuda koje su pristigle za kupnju prostora TUP-a u Gružu.  Nedavno smo na sjednici Gradskog vijeća čuli kako pojedini vijećnici sad prolijevaju suze nad činjenicom da nisu kupili zemljište Remize. Zato opet postavljamo pitanje: smije li Grad Dubrovnik dozvoliti sebi takav promašaj da ne kupi prostor TUP-a?

Naime, ako Dubrovnik ima još ikakvu perspektivu, ona je u afirmaciji poduzetništva i kreativnosti  mladih ljudi. Utoliko je primjer njihove aktivnosti u prostorijama TUP-a jedino kvalitetno što se u posljednjih desatak godina u Dubrovniku pokrenulo.

Srđ je Grad u svojoj je predizbornoj kampanji nastojao ukazati na ono što se događa na području TUP-a, na jedan novi elan mladih ljudi koji su odlučili svoj život i rad vezati uz Dubrovnik.  Gruž je definitivno postao središte urbanoga Dubrovnika. Ovih dana čitamo da je Muzej crvene povijesti dobio pismo od Europske muzejske akademije (EMA) u kojemu piše da je jedan od potvrđenih kandidata finalista za dvije nagrade – Nagradu Luigi Micheletti te Nagradu DASA. U Gružu se uistinu događa procvat kreativnosti i inovativnosti. Nekoliko je mladih poduzetnika tamo počelo svoju poslovnu aktivnost. Gotovo svakodnevno tamo se odvijaju programi koji su izuzetno dobro posjećivani.

No, da bi se sve ovo moglo ostvarivati i dalje razvijati, potreban je  – prostor. Hoće li Grad Dubrovnik prepoznati važnost ovoga što se posljednjih godina događa u Gružu? Nakon tolikog kreditnog zaduživanja od gotovo 300 milijuna kuna, uz razliličita pogodovanja Valamarima, Maestralima i sličnima, uz povećavanje broja zaposlenih u gradskim uredima – može li Grad Dubrovnik napraviti barem jedan vrijedan i perspektivan potez – pronaći sredstva i kupiti TUP-ovo postrojenje te ga dodijeliti mladim dubrovačkim poduzetnicima??

Vremena je svakako malo – neobvezujuće ponude investitora koji tamo imaju planove, sasvim  oprečne javnom interesu,  Skupština TUP-a je prihvatila i kroz tri mjeseca moguće je očekivati i obvezujuću ponudu. 

Samo je jedno pitanje važno – može li uopće ova gradska vlast shvatiti što znači gubitak TUP-a? To, naime, više nije samo pitanje prostora,  to je u ovom trenutku mnogo, mnogo više. Ako propusti ovu priliku, Grad bi mogao izgubiti posljednje utočište u kojem su mladi poduzetnici vidjeli perspektivu za razvoj svojih kreativnih potencijala.

Time bi ovaj grad mogao izgubiti svoju posljednju priliku da bude nešto drugo osim puke turističke destinacije.  Ima li ova gradska vlast ikakvu viziju, osim one hostelsko-apartmansko-restoranske? Ako nema, a voljeli bismo da dokaže suprotno, onda ovaj grad zaslužuje puno bolje? 

Možda vas zanima:

Moramo podržavati mlade kreativce i poduzetničke ideje koje nastaju na području TUP-a!

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.