Srđ je Grad

RESPECT THE CITY ili kada prođe baba s kolačima


Prijedlogom kojeg smo pravovremeno uputili bi se prvenstveno omogućilo da se poboljšaju ekološki i ini standardi Dubrovnika kao odredišta za kružna putovanja na način da se dodatni proračunski novci prikupljeni na takav način ciljano utroše isključivo u tu svrhu. Osim toga, na taj način bi se stvorile pretpostavke za bolje pozicioniranje Dubrovnika u budućim pregovorima sa CLIA-om, postavljajući se kao odredište koje strateški promišlja svoj turistički razvoj.

Primjer Venecije, koja planira uvesti pristojbu koju bi naplaćivala svim turistima koji u povijesnu jezgru dođu na izlet brodom za kružna putovanja, autobusima i vlakovima, izazvala je veliku pozornost i u Dubrovniku. Brojni su komentari na takav prijedlog, od pozitivnih do onih krajnje negativnih. KLGB Srđ je Grad je protiv naplate ulaza u grad, budući bi to značilo konačnu predaju i odustajanje od bilo kakve želje za upravljanjem procesima ili pak smislenog plana koji bi išao u tom smjeru.

U pojašnjenje stava grada Dubrovnika na ovu temu se uključio i sam gradonačelnik. Tako je u razgovoru za jedan nacionalni dnevni list pojasnio kako Dubrovnik čeka odgovor Ministarstva turizma vezano uz , kako kaže „ cruise pristojbu „, koju bi grad Dubrovnik koristio za poboljšanje cestovne infrastrukture.

KLGB Srđ je Grad, javna rasprava i prijedlog dodatne pristojbe

Za razliku od grada Dubrovnika ili TZ grada Dubrovnika koji nisu reagirali, KLGB Srđ je Grad je preko svojih predstavnika pravovremeno uputila prijedloge na temu uvođenja dodatne turističke pristojbe, uključivši se aktivno u javnu raspravu o paketu turističkih zakona koja je zaključena u studenom prošle godine.

Vezano upravo uz problematiku turističke pristojbe, KLGB Srđ je Grad je tako predložila mogućnost da se, pored kategorija turističke pristojbe definiranih u članku 4. Zakona o boravišnoj pristojbi, omogući lokalnim razinama da uvedu dodatne pristojbe, primjerice za goste brodova ( prekooceanskih ) za kružna putovanja ( kruzera ), čime bi se ostvarili dodatni prihodi koji bi bili strogo namjenski i koji bi se koristili za kreiranje proizvoda, poboljšanje infrastrukture i podizanje konkurentnosti odredišta. Prema našem prijedlogu, takva turistička pristojba ne bi bila nužno vezana uz noćenja i mogla bi se plaćati u paušalnom iznosu, te se tretirati kao ekološka. Ta bi se dodatna pristojba uvodila na prijedlog Turističkog vijeća i uz potvrdu predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave, te uz konsenzus privatnog sektora.

Prijedlogom kojeg smo uputili bi se prvenstveno omogućilo poboljšanje ekoloških i inih standarda Dubrovnika kao odredišta za kružna putovanja na način da se dodatni proračunski novci prikupljeni na takav način ciljano utroše isključivo u tu svrhu. Osim toga, na taj način bi se stvorile pretpostavke za bolje pozicioniranje Dubrovnika u budućim pregovorima sa CLIA-om, postavljajući se kao odredište koje strateški promišlja svoj turistički razvoj .

Odgovornost i neodgovornost

Poznavajući, međutim, modus operandi vladajućih, za očekivati je da se naš prijedlog neće naći u novom paketu turističkih zakona. Međutim, KLGB Srđ je Grad se opet, po tko zna koji put, postavila odgovorno reagirajući pravovremeno prijedlogom koji ide u pravcu povećanja ekoloških standarda, ali i planskog punjenja gradskog proračuna.

Umjesto da se kao odgovoran čelnik najprestižnijeg hrvatskog turističkog odredišta aktivno uključio u javnu raspravu, predložio set dodatnih mjera te napravio pritisak na svoje, stranačko resorno ministarstvo, da razmotri uvođenje dodatne pristojbe u paket turističkih zakona, gradonačelnik mjesecima nakon zaključenja javne rasprave i rasprave u Saboru RH, valjda još pod dojmom blagdanskog slavlja i veselja, naknadom pameću potaknut čeka odgovor Ministarstva na nekakav upit…

A baba je s kolačima je već davno prošla…

Za one koji žele saznati više:

Izvješće o provedenom savjetovanju – Prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi :

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.