Srđ je Grad

Kako osnažiti dubrovačku zimsku ponudu?

Ovih dana svjedočimo naporima Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Zračne luke Dubrovnik da dovedu za stol predstavnike najvećih hotelskih grupacija koje posluju u Dubrovniku, s ciljem postizanja dogovora oko modela participacije poslovnih subjekata vezano uz bolju zračnu dostupnost Dubrovnika tijekom zimskih mjeseci.

Prijedlog je, naime, da hotelski sektor doprinese stvaranju fonda izdvajanjem dvije kune po noćenju tijekom četiri ljetna mjeseca. Taj iznos bi se namjenski utrošio upravo za potrebe uvođenja novih zimskih linija. Iako model nije razrađen do kraja, iako postoje zakonske dvojbe oko ovakvog prijedloga, te budući da je dio poslovnih subjekata za sada suzdržan i postavlja svoje uvjete, KLGB Srđ je Grad pozdravlja svaki napor koji se ulaže, a koji bi u konačnici trebao omogućiti lakšu dostupnost Dubrovnika tijekom zime.

Svjedoci smo da se događa upravo ono na čemu je KLGB Srđ je Grad inzistirala u svojim javnim nastupima, a to je senzibiliziranje sveukupne javnosti po pitanju ove problematike. Naime, izgleda da je konačno jasno i najvećim protivnicima ideje o boljoj povezanosti Dubrovnika tijekom zime da bez iste nema cjelogodišnjeg poslovanja, te da bi strateški interes Grada Dubrovnika u budućnosti trebao ići u tom smjeru.

Upravo je KLGB Srđ je Grad u svome Planu za Grad, nosila ponovno uspostavljanje zimske linije za Frankfurt, te je amandmanom na Proračun Grada Dubrovnika za 2016. godinu ugradila iznos od 2.000.000 Kuna za realizaciju ovog projekta, sa projekcijama za 2017 i 2018. godinu. Bez tog iznosa u Proračunu sada ne bi bilo moguće realizati zimsku zračnu liniju za Frankfurt, koja bi, inače, trebala saživjeti u studenom ove godine.

Također, u Planu za Grad smo stavili naglasak na kreiranje i osmišljavanje kvalitetnih programa dubrovačke zime. Amandmanima smo, upravo na tom tragu, u Proračun za 2016. godinu ugradili projekte IZLOŽBE KLASIKA SVJETSKE UMJETNOSTI u UGD, te DUBROVNIK UNPLUGGED FESTIVAL sa projekcijama za 2017. i 2018. godinu, kojima smo željeli osnažiti dubrovačku zimsku ponudu.

Budući smo projekte razradili vrlo detaljno, očekujemo da su Upravni odjeli kojima su ovi projekti dodijeljeni duboko u realizaciji istih, te da će dubrovačka javnost uskoro biti upoznata sa dinamikom i detaljima vezanim uz samu realizaciju.

Iako se, uz velike otpore, kockice po pitanju planskog produljenja sezone i na zimske mjesece pomalo slažu, cijeli napor bi mogao pasti u vodu ukoliko službeni program ZIMSKOG FESTIVALA 2016/2017 bude prekasno prezentiran javnosti i poslovnim partnerima. Samo da podsjetimo da su programi ZIMSKOG FESTIVALA u protekla dva ciklusa bila predstavljena javnosti nekoliko dana prije samog otvaranja, što mora postati apsolutno neprihvatljiva praksa.

Kako bismo izbjegli situaciju da ZIMSKI FESTIVAL bude samom sebi srha, KLGB Srđ je Grad će, stoga,  inzistirati na objavi predprograma ZIMSKOG FESTIVALA 2016 / 2017 najkasnije do 31.05.2016, kako bi bilo dovoljno vremena da se program iskomunicira sa zainteresiranom javnošću, te touroperatorima i ostalim poslovnim partnerima, koji bi ga u tom slučaju na vrijeme mogli uvrstiti u svoje zimske kataloge. Sve osim toga bi, zapravo, bio igrokaz, bez iskrene želje da se zaista pokrene dubrovačka zima, za koji će se realne pretpostavke tek početi stvarati uvažavanjem i ovdje iznesenih prijedloga.
KLGB Srđ je grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.