Srđ je Grad

Groblje na gori

Na početku bismo odmah željeli reći bitno- nitko iz SJG-a nije protiv izgradnje novoga groblja na Dupcu. Nitko od nas nije niti protiv suradnje i zajedničkoga ulaganja sa susjednom nam općinom Župa dubrovačka. Ali svi smo sigurno protiv donošenja nedorečenih, nepreciznih ili potencijalno  protupravnih odluka. Od samoga početka našega rada u Gradskome vijeću prije 8 godina upozoravali smo na takve stvari kada god bismo ih primijetili ili posumnjali u njih.

Kad god je ta tema bila na dnevnome redu o groblju Dubac govorili smo na jednak način, bilo da se radilo o debatama o otkupu zemljišta za to groblje, izvještajima trgovačkoga društva za izgradnju groblja ili sklapanja partnerstva sa župskom općinom. 

Nitko dobronamjeran ne spori da Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka imaju zajednički interes u izgradnji i upravljanju tim budućim grobljem. Ali odluka (zapravo tri odluke koje su bile pred vijećnicima) nisu ni s nomotehničke, ni sa sadržajne strane bile dobro sastavljene. Stoga je na početku sjednice vijećnik Nikša Selmani zatražio njihovo skidanje s dnevnoga reda i doradu. Ukupno 12 uočenih nepravilnosti u materijalima za tu točku ipak nije bilo dovoljno kolegama vijećnicima da se točka ukloni s dnevnoga reda i vrati predlagatelju na doradu. Sve je to detaljno ponovljeno i obrazloženo i u raspravi o toj točki uz uzrujano sudjelovanje i nadležnoga pročelnika koji se trudio opovrgnuti uočene nedostatke. No, ni to nije bilo dovoljno gradskim vijećnicima koji su u velikoj većini izglasovali predloženu odluku koja će zbog nepreciznosti i djelomične protupravnosti morati izazvati teškoće prilikom svoje primjene.

Udaljimo li se od pravne strane odluke o groblju Dubac, možemo postaviti pitanje zašto i za što će građani Dubrovnika morati odlaziti u Župu po svoja rješenja o korištenju grobnice, zašto će to morati skupo plaćati kada su u to groblje već kroz ulaganje grada ionako platili ozbiljne iznose, zašto grobljem ne bi upravljalo trgovačko društvo „Boninovo” čiji su suvlasnici već i Grad Dubrovnik i župska općina, nego se podržava novo trgovačko društvo…i zašto…..i zašto uopće oko nečega tako bitnoga i korisnoga za obje ove jedinice lokalne samouprave ima toliko nedorečenosti i prijepora ?

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.