Srđ je Grad

GRAD DUBROVNIK I VODOVOD DUBROVNIK MORAJU HITNIM MJERAMA ZAUSTAVITI FEKALNA ONEČIŠĆENJA MORA


S obzirom na zabrinjavajuću situaciju onečišćenja mora i plaža KLGB Srđ je Grad želi alarmirati najprije nadležne institucije, a potom i građane. Apeliramo da se hitnim mjerama zaustavi izljev fekalnih voda u more ispod Petke.

Još 17. kolovoza 2015. građani Dubrovnika primijetili su velike količine izljeva fekalnih voda ispod Petke. O tome su u listopadu iste godine obavijestili javnost putem medija priloživši fotografije na kojima se jasno vidi o kojoj se količina izljeva radi. 

Vodovod Dubrovnik, kao odgovorna institucija za ove probleme, tada je izjavio kako se radi o oštećenju ispusnog cjevovoda koje se dogodilo na kopnenom dijelu, unutar tunela u brdu Petka. Vodovod Dubrovnik je tvrdio da su hitno angažirali stručne ekipe, između ostalog ronioce i speleologe, koji su danonoćno radili na detekciji i sanaciji oštećenja. Tada su, prema njihovim riječima, očekivali da će se, uz uvjet povoljnih vremenskih prilika, oštećenje uspjeti sanirati kroz tjedan dana.

No, ništa se nije riješilo i krajem 2015. predsjednica Zelenog Foruma Rijeke dubrovačke i Eko centra Zeleno Sunce, gospođa Jadranka Šimunović piše Ministarstvu pomorstva, prometa i veza da se žurno očituje zbog onečišćenja mora kanalizacijom ispod južne strane Velike Petke. Povod njezinom pismu bile su brojne reakcije građana na strašan smrad kanalizacije i vidljivo zagađenje fekalijama te tvrdnje da se dobro naziru tri velike kanalizacijske cijevi, odnosno cijevi glavnog kanalizacijskog odvoda Grada Dubrovnika, koje se vide s površine mora!

Javnost je ponovno u ožujku 2016. bila upoznata s istjecanjem ogromnih količina fekalnih voda u more ispod Petke. Na sve ovo Vodovod Dubrovnik nije imamo nikakav odgovor osim mantre koju ponavlja prilikom svakog apela građana, a to je da je u tijeku izrada projektne dokumentacije komunalnih vodnih građevina s izradom studije izvodljivosti i aplikacije na EU fondove za područje grada Dubrovnika i da se između ostalih projekata radi i projektna dokumentacija rekonstrukcije i nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu, uključujući i glavni ispust. Kao krajnji rok za realizaciju kompletnog projekta s izgradnjom uređaja Vodovod Dubrovnik navodi početak 2019. godine!

Ne zaboravimo da smo trenutno u 2016!

kisapadanepijvodu

S obzirom na to da se radi o EU projektu čija je ukupna vrijednost procijenjena na 80 milijuna eura, u kojem je u sklopu SUSTAVA ODVODNJE OTPADNIH VODA predviđena izgradnja novog pročistač otpadnih voda u Lapadu u vrijednosti 20 milijuna kuna, postavlja se pitanje je li Vodovod Dubrovnik mogao ubrzati dinamiku rješavanja ovog problema!? Ne zaboravimo da je taj isti Vodovod Dubrovnik ubrzao proceduru po pitanju izgradnje pročistača, ali i po pitanju zacjevljenja tunela ispod Srđa predavši dokumentaciju na odobrenje JASPERS komisiji. Voljeli bismo znati je li isti taj postupak ubrzavanja procedure Vodovod Dubrovnik učinio i po pitanju ove situacije koja ugrožava zdravlje građana Dubrovnika?!

Ne zaboravimo da je zacjevljenje tunela ispod Srđa uvjet za početak gradnje golf resorta na Srđu. Za njega će Grad Dubrovnik, samo za predradnje i za I. fazu gradnje, prema gradonačelnikovom proračunu na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Razvoj Golfa, platiti 100 milijuna kuna našeg novca! O ekološkoj bombi iznad naših glava nećemo razmišljati jer ćemo se za to vrijeme i dalje kupati u „svojim gomnima“ devastirajući, kako Grad, tako i čisto more kao osnovu turizma i egzistencije grada Dubrovnika.

U travnju 2016. građani Dubrovnika ponovno upozoravaju na fekalna onečišćenja, a Vodovod Dubrovnik je u svome odgovoru tada tvrdi da su izvedene određene preinake na podmorskom dijelu cjevovoda čime se izlijevanje otpadnih voda bitno smanjilo, ali ne i konačno spriječilo. 

Ekološke udruge Eko centar Zeleno Sunce i Club prijatelja Lokruma 27. travnja 2016. godine informiraju Ministarstvo turizma o problemu vezanom uz fekalno onečišćenje u radijusu od 300 metara s južne strane predjela grada Dubrovnika – Lapada, ispod Male i Velike Petke. U pismu tvrde da ovakva situacija traje već sedam mjeseci i da nitko od nadležnih nije reagirao, iako su udruge i građani reagirali. Navode kako se smrad širi iz mora te su zbog zagađenja ugroženi životi i zdravlje ljudi te biljni i životinjski svijet.

Konačno u svibnju stiže i odgovor pomoćnice Ministra turizma na predstavku predstavnika ekoloških udruga. Ministarstvo upućuje na posljedice i opasnosti koje onečišćenje okoliša, uslijed neriješene kanalizacije, može izazvati, kao i na negativnu promidžbu i ogorčenje domaćeg stanovništva i gostiju koji su došli na odmor. Konačno, Ministarstvo traži da se zajedničkom suradnjom poduzmu žurne mjere i da se problem kanalizacije hitno riješi na zadovoljstvo domaćeg stanovništva i turista te da se o rezultatima očituju gospođi Jadranki Šimunović i Ministarstvu turizma na znanje.

Naravno, po tom se pitanju ništa nije učinilo pa s dolaskom kupališne sezone počinju javna negodovanja građana sa kupališta na Dančama, Uvale Lapad, Lokruma, područja oko Neptuna…

Osim navedenih razloga činjenica je da sve više raste bojazan da će to zagađenje s dolaskom gostiju i povećanjem kapaciteta biti sve veće, što otvara veću mogućnost pojave različitih vrsta kožnih i ostalih zaraznih oboljenja.

Zbog ovakve situacije KLGB Srđ je Grad je 29. svibnja zatražio hitan zajednički sastanak sljedećih institucija s ciljem rješavanja ovog problema: Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Upravni odjel za promet, stanogradnju u razvojne projekte, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Do danas nismo dobili odgovor ni od jedne od navedenih institucija.

13324216_10206542969200067_1579171885_o

 

Onečišćenje mora prijavili smo i Vodopravnoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede.

Ukoliko se ne pronađe volja za sastankom i zajedničkim hitnim rješavanjem ovog gorućeg problema, KLGB Srđje Grad pronaći će način kako pojačati svoje aktivnosti javnog djelovanja i dodatno alarmirati javnost i nadležne institucije RH i EU-a po ovom pitanju.

KLGB Srđ je Grad

1

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.