Srđ je Grad

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: USTANAK PROTIV GOLFOGRADA

Prije točno deset godina u srijedu, 1. rujna 2010. godine, u prepunoj dvorani kina Sloboda održana je prva javna rasprava o »Prijedlogu Urbanističkoga plana uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug« – drugim riječima o projektu golf resorta na Srđu i svemu onome što je taj projekt podrazumijevao.

Na toj su javnoj raspravi građanke i građani Dubrovnika okupljeni u inicijativu Srđ je naš sastavljenu od osam udruga (Grad, Dub, Domovina, Baština, Eko-Omblići, Art radionica Lazareti, Udruga mladih Orlando, KINOOKUS) uz podršku udruga Pravo na grad i Zelena akcija jasno (i glasno !) stavili do znanja investitoru – tvrtci Razvoj golf koju su tadašnja (i prethodna) županijska i gradska vlast otvoreno podupirale – da znaju što se krije iza gornjega formalnog naslova.

Iza tobožnjega športsko-rekreacijskog centra s golf igralištima i popratnim sadržajima krio se ustvari nekretninski projekt, ogromno apartmansko naselje zatvorenoga tipa čijom bi izgradnjom Dubrovčanima bio otet posljednji visokovrijedni prostor za promišljanje održive budućnosti.

Mešetari zemljištem na Srđu na svojoj su strani imali većinu političkih elita od lokalne do nacionalne razine. Usprkos političkom pritisku i raznovrsnim pogodovanjima svi oni nisu uspjeli uvjeriti građane Dubrovnika i Hrvatske u opravdanost i korisnost ovoga projekta. A nakon arbitražne tužbe koju su golferi protiv Republike Hrvatske pokrenuli 2018. godine i kojom od svih nas traže 500 milijuna dolara odštete (!) teško da bi danas ikoga u bilo što
uspjeli uvjeriti.

Ustrajna borba Dubrovčana i njihovih prijatelja koja je trajala od 2006. urodila je 2013. godine i prvim referendumom u Hrvatskoj raspisanim na zahtjev građana te nizom malih i velikih pobjeda u koje se svakako ubraja i nedavno utvrđenje raskida sramotnoga ugovora o koncesiji na tvrđavu Imperijal na Srđu sklopljenoga još 2009. godine.

Ova obljetnica prilika je da se iznova uvjerimo u istinost riječi velike američke antropologinje Margaret Mead: „Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali.”

Samo zajednica koja zna obraniti svoje vitalne resurse, ima šanse za opstanak.

Do konačnoga povratka Srđa građanima Dubrovnika !

Srđ je naš !

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.