Srđ je Grad

Dubrovnik može tako – #prostorZAodlukeGrađana!

Kolovoz, sezona na vrhuncu, a iz Gradskog kotara Lapad pozivaju građane na predstavljanje programa obnove lokalne infrastrukture. Prvo pomislim da je netko lud, ali onda ipak odlučim otići na taj sastanak. I pokazalo se da je odluka bila dobra. Za razliku od Gradskog kotara Grad koji je svoje prostorije za rad ustupio potrebama apartmana, naš gradski kotar odnedavno ima nove prostorije u ljetnikovcu Sorkočević koje dijeli sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Naime naš je gradski kotar određen za sudjelovanje u ekperimentalnom programu participativnog budžetiranja. Grad planira u sljedećem proračunu za 2018. godinu rezervirati 3 milijuna kuna za projekte obnove infrastrukture u Lapadu. Ovo se ne odnosi na kapitalne infrastrukturne projekte koji se imaju raditi sukladno postojećim planovima i projektima, već na manje zahvate na infrastrukturi, ali i sadržajima kojima bi život u ovom gradskom naselju učinili ugodnijim. Najbolje od svega je što će odluka o tome u koje sadržaje će se ulagati biti izravno na nama građanima. O tome neće odlučivati političke stranke, ni investitori, nego mi građani.

Na sastanku nam je predstavljen način rada, izabran je radni tim koji će koordinirati aktivnosti i deifnirani su ključni datumi u terminskom planu, od prikupljanja ideja, rasprave o prijedlozima, odabiru onih koji ulaze u proračun, odabiru izvođača i kontrolnim točkama za realizaciju. Predstavljen je i model praćenja realizacije odabranih projekata kroz nove stranice gradske uprave u okviru kojih su pobrojani svi projekti koje građani predlože u svojim kotarevima, zajedno s prikazom statusa realizacije svakog od njih. Prikazani su svi procesi nabave i ugovaranja s dobavljačima za ove radove i usluge.

Prijedloge projekata trebamo dostaviti do sljedećeg sastanka. Jedva čekam jer smo o nekim idejama već raspravljali (uređenje istezališta za barke na Batali, uređenje nadstrešnice na pjaci u Lapadu i opremanje novim bancima, sufinanciranje troškova dolaska na lapadsku pjacu za proizvođače iz Župe, Konavala i Primorja, uređenje pristupa plaži na Titovoj).

Depolitizacija nužnih infrastrukturnih projekata ii uvažavanje stavova građana ključne su prednosti ovako izgrađenog sustava.

Dubrovnik može tako!

Kako? Pogledajte ovdje.

#prostorZAGrađanskoSuUdjelovanje #prostorZAOdlukeGrađana

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.