Srđ je Grad

“Vas si gomnen, kneže usrani“ (Đono Palmotić, Gomnaida, 1646.)


Jučerašnji je postupak gradonačelnikovih pijuna u Gradskome vijeću ogolio svu bijedu našega političkoga sustava koji godinama već uspijeva promovirati osobe s pravomoćnim kaznenim presudama poput Andra Vlahušića i Pera Vićana u protagoniste političkoga života.

U sadržajnome smislu nema tu ničega novog i neočekivanog. Iluzorno je od jedinki lišenih bilo kakvog supstancijaliteta, što mogu plutati u svim vremenima i svim sistemima, poput onih govana iza Petke, očekivati argumentiranu raspravu i političku odgovornost. Umjesto toga, oni bježe, napuštaju sjednicu (ne prvi put !) i nastavljaju plutati tu negdje u blizini, dok ih zli izborni vjetrovi ponovno ne nanesu pred naš prag. Stolica tada ponovno dobije svoju stolicu u Gradskome vijeću i čuči tu pritajena ko’ prdac u gaćama, dok ne dobije ponovno priliku zasmrditi u punom sjaju svoje političke odanosti mjestu iz kojega p(r)otječe i kojemu se uvijek sa zahvalnošću vraća.

Promijeniti stranu i stav po nalogu iz stranačke središnjice ili partnera u borbi za plijen, plutajućima je lako. Razni ih sitni interesi poput kurenta drže na okupu, u fekalnoj skrami koja nivelira sve razlike. To se onda nazove, recimo, „dubrovačkim dogovorom.“

Kada Gradsko vijeće ne može poslužiti kao nužan alat za legitimiranje unaprijed dogovorenih odluka,  plutajućima  stigne naredba da otplutaju. „Nema problema“, kaže gradonačelnik građanima. „Nema Gradskoga vijeća, ali ne brinite se, ja sam tu.“

Pa nas upravo to i brine. Što je gradonačelnik s pravomoćnom presudom tu.

P.S.

Od Pera Vićana smo ipak više očekivali. Bez razloga. Ipak je on samo jedan gospodarstvenik s pravomoćnom sudskom presudom. Predugo izbivanje iz mjesta najbližeg kazanu i stalan miris vlasti slomio ga je. Popustio je na kraju i predao se moćima Sitha za, kako se čini, dva ravnateljska mjesta i 100 taksi koncesija. Izgleda da nije teško povjerovati kako je Andro Vlahušić bio u pravu kada ga je onomad nazivao kokošarem.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.