Srđ je Grad

Upozorenje UNESCO-a treba shvatiti ozbiljno.

Na konferenciji za medije održanoj jutros u Dubrovniku članovi Inicijative “Srđ je naš” podigli su zaštitni niz dasaka oko Orlandova stupa. Tom su akcijom ukazali na situaciju s početka 1990-ih kada se Dubrovnik zbog agresije na grad našao na popisu ugrožene svjetske baštine.

Po mišljenju UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu od 17. svibnja 2014. Dubrovniku prijeti ponovno uvrštavanje na taj popis i to zbog negativnoga utjecaja izgradnje megalomanskoga golfskog resorta na Srđu kao i neodržive turističke politike vezane za nekontrolirani rast broja posjetitelja s cruisera.

Đuro Capor iz Inicijative “Srđ je naš” zahvalio se svim građanima, udrugama i institucijama koji su pisali UNESCO-u upozoravajući na ozbiljno stanje u kojem se Dubrovnik nalazi. Kazao je „da su to pojedinci koji vole grad i razumiju što je to svjetska baština“. Komentirajući stavove UNESCO-a rekao je: „Ovo je stručna ocjena s najviše razine koja pokazuje da se Dubrovnikom upravlja na štetan i razarajući način.“ Podsjetio je da su upozorenja od strane građanskih udruga i struke proteklih godina vezana za megalomanski projekt na Srđu i neodrživu brojku posjetitelja s cruisera bila opravdana što potvrđuje i nedavna UNESCO-va ocjena.

„Dokumentacija koju je UNESCO tražio trebala je biti sastavni dio procedura za izradu Urbanističkoga plana uređenja platoa Srđa, poput, naprimjer, Studije utjecaja na okoliš, rekao je vijećnik KLGB “Srđ je Grad” Ivan Viđen. On smatra da su Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik zajedničkim snagama isključili UNESCO iz sudjelovanja donošenju prostornih planova te su godinama držali UNESCO-ve upite i preporuke u ladicama i trudili se po svaku cijenu u međuvremenu izglasovati projekt na Srđu.

„Ovakvo neodgovorno ponašanje politike dovelo je do procjene Odbora za svjetsku baštinu da se nekontrolirani procesi u Dubrovniku trebaju bolje nadzirati jer ugrožavaju vrijednosti zbog kojih je Dubrovnik i bio proglašen gradom pod zaštitom UNESCO-a“ rekao je Viđen. Biti dijelom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a velika je čast i odgovornost. To je dokaz da su naši prethodnici na ovom prostoru stvorili nešto toliko vrijedno da je to prepoznato kao baština čitavoga čovječanstva i kao takvo se štiti za buduće generacije. Nažalost, čini se kako naše vlasti jednostavno ne znaju odgovorno upravljati gradom koji je svjetska baština. Neodgovorno ponašanje aktualnih, ali i ranijih političkih garnitura i na lokalnoj i na nacionalnoj razini i dovelo nas je u ovu situaciju da se Grad mora (o)braniti od razaranja i crvenjeti se pred svjetskom kulturnom javnošću. Stara narodna poslovica govori: upozoren – napola spašen.

Citiramo dio primjedbi i stavova Inicijative SJN iz 2013. godine na Studiju utjecaja na okoliš koje je Stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode sve odbacilo: „Planirana izgradnja na Srđu direktno se odnosi na zahvat u prostor koji je integralni dio grada Dubrovnika. Brdo Srđ prirodni je nastavak i okvir Grada, i obratno. Grad i Srđ su nedjeljiva cjelina. Studija utjecaja na okoliš razmatrala je jedino utjecaje u okviru zahvata, a onaj najvažniji, utjecaj na povijesnu jezgru Dubrovnika i cijeli prostor suvremenog grada, zanemarivala.”

Svoje mišljenje o projektu na Srđu i o ocjeni UNESCO-a nedavno je za HRT dao i ugledni splitski konzervator Josip Belamarić kazavši: “(…) na Srđu se planira nešto što je u potpunoj kontradikciji s samom definicijom Dubrovnika“.

UNESCO je zatražio zamrzavanje svih aktivnosti vezanih za nastavak projekata na Srđu. Bez obzira na upozorenja iz Pariza nastavljaju se pritisci investitora i Grada Dubrovnika prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, Županijski odjel za prostorno planiranje odbio je izdati suglasnost za turističku izgradnju na vizualno jako izloženom dijelu Bosanke smatrajući je protivnom postojećoj prostorno pravnoj dokumentaciji.

„Hoće li Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik poslušati zahtjev UNESCO-a i stati s svim aktivnostima vezanima za golf resort na Srđu ili će nastaviti servisirati taj projekt izdavanjem dozvola za pristupne ceste, vodovod, kanalizaciju?“ upitao je Capor. Ovo UNESCO-vo upozorenje je možda zadnja šansa da se Dubrovnik spasi od koruptivne sprege mešetara zemljištem i politike smatraju predstavnici Inicijative Srđ je naš i kandidacijske liste Srđ je Grad.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.