Srđ je Grad

Trguje li Hrvatska izvorom Omble za sliv rijeke Une?

Marko Giljača (SJG) postavio je pitanje na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Imamo pouzdane informacije iz Ministarstava da će Republika Hrvatska u konačnici dopustiti izgradnju aerodroma Trebinje na lokaciji koja nikako ne odgovara Dubrovniku, niti Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a istoveremeno će BiH dopustiti izgradnju odlagališta opasnog nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, kraj Dvora na Uni, koju planira RH, koju Bosna također može blokirati po istim principima, prema kojima aerodrom Trebinje može blokirati Hrvatska.

-Ne pitam Vas jeste li upoznati s time? To radi vaša Vlada i vaše Ministarstvo, HDZ, koja priprema teren na koji će način obavijestiti javnost o tome. Ono što znamo jest da ćemo izgubiti svi mi. Radim trgovinu izvor Omble za sliv rijeke Une. U toj trgovini u kojoj svi gube, Vi ste taj koji je ugroza za našu županiju. Zbog toga Vas pitam zašto obmanjujete javnost, kada sve informacije govore sasvim suprotno? Hvala, pitao je Dobroslavića vijećnik Giljača.

Župan je odgovorio kako je već 13 godina župan i da mu nitko ne može reć da ikoga obmanjuje.

-Valjda bi me u ovih 13 godine netko uhvatio u obmani. Ne znam za te Vaše informacije o trgovanju na štetu županije. Ja Vam u to ne vjerujem, ali zašto ste Vi za tu Zračnu luku, zašto niste protiv nje, zašto niste podržali deklaraciju. Crta obrane smo mi. Mi, ova županija, HDZ ove županije. Finestra, padine Srđa, niste pojma imali što vaš tadašnji kolega Vlahušić sprema, HE Ombla ja vas nisam čuo, mi smo to zaustavili Nismo mi mijenjali vodozaštitna područja, sve smo uradili po zakonu i ne može se uspoređivati Zračna Luka na 5 i pol kilometara od izvorišta sa Centrom za gospodarenje otpadom, koji nema upliva na pitku vodu, čak i kad bi se neki poremećaj, ne daj Bože, dogodio. Nemojte mi to govoriti. Svi u ovoj županiji znaju da ja uvijek govorim što mislim i nikad ne petljam i ne lažem, kazao je Dobroslavić.

Giljača je reagirao na odgovor župana.

– Evo sad ste petljali u ovom odgvoru. mi, kao prvo s Vlahušićem nemamo nikakve veze.Druga stvar 2019. u ovoj je vijećnici Gradsko vijeće promijenilo vodozaštitnu zonu izvorišta Ombe i to iz 2. u 3. zonu da bi seprodužio rok djelovanja odlagališta otpada na Grabovici. A zašto? Zbog Vaše nesposobnosti da riještie problem onoga za što je Županija nadležna, a to je odlaganje otpada. Zato Grabovica na kilometar od izvorišta nije više 2., nego 3. vodozaštitna zona. Kad ste Ministarstvima za aerodrom Trebinje pisali obrazloženja, bili ste u problemu. I onda tvrdite da se odluka Gradskog vijeća na nešto što je kilometar od izvora (Grabovica), ne odnosi na nešto (aerodrom Trebinje) što je pet kilometara od izvorišta. Zaštitna zona je smanjena zbog Vašeg nerada. Nadalje, kad se raspravljalo o Deklaraciji protiv aerodroma, mi smo napisali pismenu i konkretnu Deklaraciju, koju niste ni pročitali. Vaša Vam je savjetnica nije ni proslijedila. Dogovor je bio zajednički rad. Vi valjda mislite da to znači da Vi nešto predložite, a mi prihvatimo. Nakon sastanka smo dogovorili da svi pošalju prijedloge. Mi smo svoj poslali, Vi ga niste niti komentirali. Zato to nismo prihvatili. Ovdje se radi o ugrozi, a vrijeme će pokazati tko je u pravu, kazao je Marko Giljača.

Župan nije više komentirao. Vijećnička pitanja su završila.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.