Srđ je Grad

Što to žulja golfere?

Reakcija tvrtke Razvoj Golf na prekjučerašnji nastup dubrovačkoga zastupnika Mara Kristića u Saboru očekivana je i predvidljiva u svome sadržaju. Razumijemo potrebu predatora da pokušaj obrane javnoga prostora prikaže kao pokušaj obmane saborskih zastupnika. Razumijemo i nervozu spoznajom da u hrvatskome Saboru sjedi saborski zastupnik kojega tvrtka Razvoj Golf ne kontrolira putem središnjice, netko tko je neovisan o onima s kojima je još davno sklopljeno prekrasno prijateljstvo. Suosjećamo i s gospodinom Kusalićem, koji stoji iza priopćenja Razvoj Golfa, jer se u ulozi prokurista Razvoj Golfa našao u za njega novoj i nepoznatoj situaciji. Ipak je lakše odrađivati poslove za gazdu na lokalnoj razini. Režirati iz kombija lokalne televizije prijenos sjednice Gradskoga vijeća na kojoj se donosi urbanistički plan platoa Srđa skrojen po mjeri Razvoj Golfa. Donirati pojedine lokalne medije i plaćati pojedinim lokalnim novinarima incentive putovanja po „čuvenim“ golf destinacijama, ne bi li ovi širili bajke o 1200 budućih radnih mjesta. Organizirati derneke za one naše sugrađane koje je (o)kupio praznim obećanjima o brzoj i lakoj zaradi na nekretninskim špekulacijama.

Sporni je projekt na Srđu začet u laži i nezakonitosti i sve što se od začetka do danas zbivalo u vezi s njime je lažno i nezakonito. Od nezakonitoga proširenja obuhvata, preko afere „majčina dušica“ kojom su developeri došli u vlasništvo dijela zemljišta na Srđu, do nezakonitoga pokušaja izmještanja Muzeja Domovinskog rata u zapadni bastion tvrđave Imperijal.  Od političke i medijske opstrukcije lokalnog referenduma, preko nezakonitoga produljenja Studije utjecaja na okoliš, do „misterioznog“ pojavljivanja cesta u lokacijskoj dozvoli, koje nisu ucrtane niti u UPU, niti u GUP-u.

Što prokuristu tvrtke Razvoj Golf preostaje drugo nego ustrajati u laži? Laži poput one da Razvoj Golf sve radi uz suglasnosti Grada Dubrovnika. Gradonačelnika, možda, no Grada Dubrovnika, odnosno Gradskoga vijeća zasigurno ne. Tako je jednostranom odlukom tvrtke Razvoj Golf zatraženo ishođenje lokacijske dozvole za obnovu tvrđave Imperijal s Muzejem Domovinskog rata u zapadnome bastionu. Očekivano, servilno HNS-ovo ministarstvo graditeljstva neviđenom ju je brzinom i na ovim prostorima nezabilježenom efikasnoću odobrilo, pa sada Razvoj Golf ima lokacijsku dozvolu po kojoj ne može započeti obnovu tvrđave, budući da (koji baksuz!) Muzej ima ugovor s Gradom za središnji dio tvrđave. Dok ponovno ne ishode suglasnost konzervatora i ponove postupak ishođenja lokacijske dozvole projekt je na čekanju. Stoga je i prokuristova tvrdnja da je „investitor“ poštovao sve rokove, odnosno da je Grad Dubrovnik krivac za produljenje ugovornih rokova neistinita. Svakako valja raskrinkati i Kusalićevu tvrdnju koju je više puta ponovio i prije, da je Gradsko vijeće prihvatilo idejno rješenje obnove tvrđave Imperijal. Gradsko vijeće je, što prokurist zna, samo se pravi nevješt, raspravljalo i donijelo zaključak o rješenju smještaja Muzeja Domovinskog rata u središnjem dijelu tvrđave, a niti u jednome trenutku nije raspravljalo, a još manje prihvatilo idejno rješenje obnove cijele tvrđave. Postoje stručne službe Grada koje mogu i trebaju raspravljati o prijedlogu idejnog rješenja obnove tvrđave i koje, vjerujemo, s nestrpljenjem očekuju da im prijedlog bude dostavljen. Rokovi za njegovo dostavljanje, naime, odavno su probijeni.

Na koncu, molimo gospodina Kusalića da svome poslodavcu prenese našu molbu da ubuduće ne izmišlja u postupcima za ishođenje dokumenata kao što je to, naprimjer, napravio u ranije spomenutoj lokacijskoj dozvoli s infrastrukturnim objektima koji nisu ucrtani u prostornim planovima. Institucije grada i države kojima bi takvi postupci trebali biti uvredljivi, možda i zaslužuju njegov prijezir, ali na građanima bi mogao slomiti zube.

KLGB Srđ je Grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.