Srđ je Grad

Srđevci pred Saborom zatražili zaustavljanje CGO Lučino razdolje

Predstavnici inicijativa Pravo na Zavičaj i  Srđ je naš te stranke Srđ je Grad Đuro Capor i Marko Giljača sudjelovali su danas na Markovom trgu na konferenciji za medije mreže Zero Waste Hrvatska koja je upozorila na štetnost projekata izgradnje Centara za gospodarenje otpadom. Također su u Hrvatskom saboru obavili konzultacije sa predsjednicom Saborskog odbora za okoliša Sandrom Benčić i ponovno zatražili održavanje sjednice tog tijela na temu CGO Lučino razdolje.

Zero Waste Hrvatska okuplja lokalne aktere koji se godinama suprostavljaju projektima CGO-ova diljem Hrvatske, a pred Hrvatskim saborom okupili su se njihovi predstavnici od Istre do Slavonije, od Zagreba do Dubrovnika.

-Unatoč negativnim iskustvima Marišćine i Kaštijuna, planiraju se isti centri bazirani na zastarjeloj tehnologiji i prenapuhanim kapacitetima. Jedan od njih je i Lučino razdolje u blizini Malostonskog zaljeva koje podzemnim vodama ugrožava opstojnost školjkarstva i plosnate kamenice, zaštićene na nacionalnoj i europskoj razini. U ponedjeljak smo projekt CGO Lučino razdolje prijavili Europskoj komisiji i zatražili reviziju Studije izvedivosti od strane Jaspersa, tijela koje kontrolira natječajnu dokumentaciju. Količine otpada koje se predviđaju u Studiji izvedivosti na području Dubrovačko – neretvanske županije su za trećinu veće od stvarnih količina koje se sakupe. Zbog toga bi CGO Lučino razdolje na godišnjoj razini proizveo gubitak od 630 tisuća eura, što su nam potvrdili i neovisni stručnjaci u analizi koju smo naručili za potrebe prijave – kazao je Đuro Capor.

O prijavi Europskoj komisiji izvijestili su i predsjednicu Saborskog odbora Sandru Benčić.

-Upoznali smo ju sa ekonomskim aspektom analize koju smo poslali OLAF-u i JASPERS-u i zatražili da ponovno predloži u dnevni red Saborskog odbora temu Lučinog razdolja. HDZ-ova većina u ovom je tijelu Hrvatskog sabora već dva puta glasala protiv predložene teme i odbila uopće raspravljati na temu CGO-ova. Predsjednica Benčić nas je informirala kako je uputila Agenciji za gospodarenje otpadom Dubrovačko – neretvanske županije zahtjev u ime Saborskog odbora za zaštitu okoliša za dostavom Studije izvedivosti iz 2016. godine, za koju je već utvrdila da je kao cjelovit dokument zaprimljena te godine u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša. Očekujemo da nakon novih prijava lokalnih aktera i vladajuća većina pristane na javnu raspravu na temu Centara za gospodarenje otpadom i pogrešaka u provođenju politika upravljanja otpadom – kazao je Marko Giljača nakon sastanka.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.