Srđ je Grad

Razgovor s Gradonačelnikom o prijedlogu Proračuna za 2015. godinu

Prema našim načelima o potrebi dijaloga sa svim zainteresiranim stranama u analizi i rješavanju svih pitanja u djelokrugu Gradskog vijeća odazvali smo se pozivu Gradonačelnika na sastanak o prijedlogu Proračuna za 2015. godinu.

Sastanku su uz naše vijećnike, prisustvovali i predstavnici koalicije HNS-SDP-HSU, Gradonačelnik sa zamjenicima, te pročelnik i zamjenica pročelnika Upravnog odjela za proračun i financije.

U uvodnom je izlaganju pročelnik Niko Pavlović objasnio osnovne smjernice prijedloga Proračuna koji donosi Gradonačelnik, kao i proceduralne korake koje u pripremi prijedloga provode upravni odjeli. U izlaganju su navedene razlike u odnosu na prijedlog Proračuna predložen u prosincu prošle godine, kao i razlike u rashodima pojedinih upravnih odjela u odnosu na proteklu godinu, a Gradonačelnik je pojasnio projekte koji stoje iza navedenih razlika.

Vijećnici naše kandidacijske liste na sastanku su iznijeli samo neke od prijedloga projekata iz našeg programa Plan za Grad, i to:
  • dodatno sufinanciranje rashoda za vrtiće iz Proračuna kojima se omogućava smanjenje mjesečne cijene vrtića
  • financiranje pripreme projekta sufinanciranja zračne linije Dubrovnik – Frankfurt, s ciljem produljenja sezone i osiguranja bolje povezanosti s jednim od europskih najprometnijih čvorišta u zračnom prometu
  • planove za izradu strateških dokumenata (Strategije razvoja turizma s posebnim osvrtom na kruzing turizam, Strategije razvoja sporta, Plana upravljanja Starom gradskom jezgrom i Studije utjecaja na baštinu)
  • otvorili smo pitanje nadogradnje OŠ Montovjerna jer se u navedenim projektima za 2015. godinu ovaj projekt ne spominje, na što smo saslušali obrazloženje Gradonačelnika o potrebi da se uskladi projektna dokumentacija jer su po dosadašnjoj dokumentaciji troškovi nadogradnje ove škole bitno premašivali realno očekivane iznose, pogotovo u u usporedbi sa sličnim projektom nadogradnje OŠ Marina Držića.
U razgovoru smo ukazali na potrebu promjene prihodovne strane Proračuna koja se odnosi na najam javnih površina, a sudionici su se složili kako nedostatak Plana upravljanja Starom gradskom jezgrom otežava promjenu namjene javnih površina. U budućim ćemo razgovorima svakako nastojati poraditi upravo na ovoj prihodovnoj strani Proračuna, s obzirom na to da smo je uvijek smatrali njegovom najslabijom točkom i jednim od razloga za njegovo neizglasavanje u prosincu 2014. godine.

Sastanak je zaključen uz dogovor da se razgovor o navedenim i dodatnim prijedlozima koje pripremamo nastavi u srijedu 15.travnja.

Žao nam je da na sastanku i razmjeni mišljenja nisu sudjelovali predstavnici ostalih političkih opcija u Gradskom vijeću jer smatramo da ovako važan dokument ima legitimitet jedino ukoliko ga, prethodnim konsenzusom, izglasaju svi vijećnici Gradskog vijeća.

KLGB Zajedno za Grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.