Srđ je Grad

Nazovi M za koncesiju

Poželjeli ste voditi unosan biznis rentanja skutera u gradu koji leži na parama. Ništa lakše. Nazovi M za koncesiju!

Šlampavo pogodno

U “Službenom glasniku” Grada Dubrovnika, br. 1/19, objavljen je Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom. U Dubrovniku se pod Planom uistinu podrazumijeva svašta, pa tako i popis želja wannabe koncesionara na pomorskom dobru. Gradonačelnik je tim „planom“ odredio, pored već postojećih lokacija za iznajmljivanje koječega na pomorskom dobru, i jednu dodatnu mikrolokaciju u uvali Sumartin.  Riječ je kako se navodi o č.zem. 5098/3 k.o. Gruž, a iz priložene fotografije čitatelj će razumjeti da se radi o lokaciji ispred Hotela Kompas. Zanimljivo je da se u tom „planu“, na upravo navedenoj lokaciji daje koncesija za iznajmljivanje četiri vodena skutera, iako je u tom dijelu akvatorija Lučka kapetanija još 2007. godine zabranila plovidbu brodica na motorni pogon. Zanimljivo je također da se na navedenoj lokaciji propisuje konkretna djelatnost iznajmljivanja skutera, a da se na ostalim lokacijama dozvoljava iznajmljivanje, kako rekosmo, svakojakih plutajuće-plovećih objekata. Gotovo, rekli bismo, kao da se nekog pajda uvodi u igru za određenu djelatnost, a da se time drugim pajdašima ne stvara konkurencija.

Još zanimljive će biti vidjeti kojem je to koncesionaru namijenjeno. Nekako sumnjamo da je riječ o velikom koncesionaru zbog kojega su mali koncesionari već potjerani s obližnjih čestica. No, najzanimljivije će biti vidjeti kako će se na koncu postaviti Lučka kapetanija. 

Nit’ što vidim, nit’ što čujem

Gradonačelnik kao odgovorna osoba za donošenje Plana upravljanja pomorskim dobrom trebao bi nešto znati i o stavovima građana kad je riječ o najmu skutera u Uvali Sumartin. Trebao bi, ali ne zna i nije ga briga. Građani već godinama upozoravaju na divljanja skutera. Što radi Gradonačelnik? Po želji naručioca dozvoljava koncesiju za skutere u samom srcu Uvale. 

Dok gradonačelnici servisiraju privatne interese,  građanske  udruge, poput udruge “Divlja lige vaterpolo”, štite javni interes. I tako već desetljećima. Je li napokon došlo vrijeme da se to promijeni?

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.