Srđ je Grad

Kako su izabrana Upravna vijeća Javnih ustanova u kulturi?

Političko kadroviranje, poznato je, temeljni je uzrok neučinkovitog i netransparentnog funkcioniranja poduzeća i ustanova u vlasništvu države, odnosno jedinica lokalne samouprave. U tzv. zlatnim kokama (kao što je u Dubrovniku primjerice Javna ustanova Rezervat Lokrum) politički delegirani članovi Upravnih vijeća i Nadzornih odbora imaju zadaću osigurati privid zakonitosti u netransparentnim poslovima odlijevanja živog novca u privatne džepove. Javna je tajna da je u prošlom mandatu gradonačelnik gradsku „zlatnu koku“ prepustio na upravljanje (čerupanje) pojedincima (kasnije strankama), plaćajući na taj način potrebne ruke u Gradskom vijeću. S druge strane, manje lukrativna poduzeća i ustanove (primjerice Vodovod), naoko benigno služe „samo“ za zbrinjavanje stranačkog članstva, odnosno zapošljavanje članova njihovih obitelji. Novi saziv Gradskog vijeća samo je zahtijevao drugačije preslagivanje sinekura kako bi se nahranio veći broj „gladnih usta“ tzv. „Dubrovačkog dogovora“, ali u načelu, sve je ostalo isto. Posljedica navedene neučinkovitosti i netransparentnosti besramno je skupa javna uprava i drastičan nesrazmjer između kvalitete javne usluge i cijene koju za nju, izravno i iz prireza, plaćaju građani.

U daljnjem ćemo se dijelu teksta usredotočiti na imenovanja članova nekih Upravnih vijeća Javnih ustanova. Ovim imenovanjima na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća prethodilo je njihovo izglasavanje na sjednici Odbora za izbor i imenovanja. Sjednica Odbora za izbor i imenovanja, s 18 točaka Dnevnoga reda, sazvana je sat vremena prije sjednice Gradskog vijeća. Na njoj je predsjednik Odbora Ivo Jadrušić u ime „Dubrovačkog dogovora“ predložio članove Upravnih vijeća Javnih ustanova koji su kasnije izglasani omjerom 5:2. Ono što je u proceduri izglasavanja nevjerojatno, groteskno i u konačnici uvredljivo za građane Dubrovnika zbog kojih javne ustave i postoje, jest da nitko od petero članova Odbora iz redova „Dubrovačkog dogovora“, uključujući predsjednika Odbora koji ih je i predložio, nije znao odgovoriti na pitanje tko su većina predloženih ljudi. S druge strane, KLGB Srđ je Grad Odboru je , uz svoj prijedlog kandidata, dostavila njihove životopise. Međutim vijećnici „Dubrovačkog dogovora“ ustanovili su kako „ih nemamo sada vremena čitati“. Građani Dubrovnika stoga imaju pravo znati sljedeće:

Upravno vijeće Kinematografa Dubrovnik čine Tihomir Matić i Gordana Jablanov, osobe za koje petero članova Odbora koji su ih izglasali nikada nije čulo. Kandidatkinja KLGB Srđ je Grad, Ines Vasiljević, magistar filmologije/diplomirani producent, producentica s bogatim međunarodnim iskustvom, dobitnica više prestižnih internacionalnih nagrada, predavačica na najstarijoj filmskoj akademiji na svijetu “Centro Sperimentale di Cinematografia” u Rimu te umjetnička direktorica Kinookus FFF nije imala nikakve šanse protiv, kako smo naknadno doznali, bivšeg novinara Dubrovačke TV i novog člana mladeži HNS-a Matića i gospođe Jablanov o kojoj ni do dan danas nismo uspjeli doznati baš ništa.

Upravno vijeće Linđa čine Pero Miljković i Nikša Bukvić, zdušno podržani od članova „Dubrovačkog dogovora“, iako su im obojica navodno potpuno nepoznati. Ne čudi da Dubravka Šuica nije tog jutra prepoznala Miljkovića, HDZ-ovog kandidata, budući je bila vidno ustresena raspuštanjem Gradskoga odbora HDZ-a. S druge strane čudi da je Bukvića, liječnika s liste DDS-a, stranačka kolegica Lepeš-Matić „zatajila“ na Sjednici. U svakom slučaju, zadnjeg je dana prelaznoga roka Bukvić prešao iz NK Lokrum, za kojeg je do tada igrao, u NK Linđo. Visinu transfera i uvjete prelaska odredio je stvarni vlasnik NK Lokrum, koji ovim potezom pokazuje da je zainteresiran za ulaganje i u NK Linđo. Pored klasnog napadača Bukvića, koji je za gazdu zabio neke odlučujuće golove, kandidat KLGB Srđ je Grad, Antun Baće, diplomirani etnolog i povjesničar umjetnosti, zaposlen u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, izgubio je s uvjerljivih 5:2.

U Upravnom vijeću Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkih ljetnih igara sjede Ivona Labaš i Silvija Petrović-Saltarić. Predsjednik Odbora, umirovljeni Jadrušić, u ovom je slučaju pokazao izvrsno sjećanje i poznavanje predloženih kandidatkinja, ponosno istaknuvši da je jedna od kandidatinja tajnica u njegovoj podružnici, dok drugoj poznaje oca. Kako je Labaš iz kvote SDP-a (ili Olgine, vrag će ga znati), zaključujemo da bi Petrović-Saltarić mogla biti s ponosom spomenuta HSU-ova tajnica. Ili je to možda ona Jablanov iz Kinematografa? U svakom slučaju, ukoliko se Labaš povuče iz Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a ne iz SDP-a, KLGB Srđ je Grad će ponovno predložiti Editu Čabrilo, diplomiranu glazbenicu i profesoricu klavira u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Za svaki slučaj, napisat ćemo u životopisu da je naša Edita tajnica. Doktora. Na Medarevu.

Od predsjednika Odbora za izbor i imenovanja doznali smo da je drugi član Upravnoga vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, Damir Čokljat, liječnik u Općoj bolnici na Medarevu (ipak je predsjednik Odbora umirovljenik – koga će znat’ ako ne liječnike!). Kasnije smo i ovog doktora našli na listi DDS-a. Osim što očekujemo uskoro osnivanje NK Medarevo, ostavljamo otvorenom mogućnost da bi složna braća možda ipak bila odabrala kandidatkinju KLGB Srđ je Grad Srđanu Cvijetić, diplomiranu lingvisticu i komparatisticu te koordinatoricu programa Art Radionice Lazareti s desetogodišnjim iskustvom da nisu bili toliko očarani činjenicom da im predsjednik Odbora ipak poznaje neke od predloženih kandidata. Ovako, većinom glasova Dubrovačke ljetne igre baciše u ruke Perovom doktoru i „maloj od Petrovića“.

Na kraju, sastav Upravnog vijeća Rezervata Lokrum svjedoči istinitosti uvodne tvrdnje o Lokrumu kao „zlatnoj koki“. Tu se moralo naći mjesta za krupnije stranačke ribe i zvučna imena, pa je „Dubrovački dogovor“ u kokošinjac instalirao poznate nam likove. Pored Matka Munitića (HNS), daljnju nebrigu o Lokrumu na sebe su preuzeli DDS-ova zubarica Katica Falkoni i HDZ-ov podmladak Marunčić. Tko je „četvrti ortak“ imenom Davor Jančić, nije nepoznanica samo Ivu Jadrušiću (HSU), predsjedniku Odbora za izbor i imenovanja, nego i Dubravki Šuici (HDZ), stvarnoj predsjednici Odbora, te Slobodanu Vukotiću (HSP-AS), Esadu Čustoviću (HSS) i Doris Lepeš-Matić (DDS), sporednim protagonistima ove farse. Za nadati se je da je Davor Jančić samo jedan dobroćudni uhljeb (recimo HSP-AS-ov, jer oni su slabo prošli u ovoj trgovini članstvom u Upravnim vijećima). Za nadati se je da nije još jedan Todorićev poklisar u Gradu, budući lokrumski neimar koji bi nam u ostavštinu ostavio vlakiće i pasarele, pristane i marine, golf terene i vile, apartmane i casina. Za nadati se je, napokon, i da je ono HNS iza Munitića postojano, kako bi se barem međusobnom kontrolom i podozrivošću zvjeradi „zlatna koka“ u strahu od prokazivanja čerupala opreznije, a time možda i ne očerupala do neprepoznatljivosti. Kako je jasno da se djevičanski prostor Rezervata u budućnosti namjerava beskrupulozno komercijalizirati, uistinu je naivno bilo za očekivati da bi u Upravnom vijeću Rezervata Lokrum, pored „znanstvenika“ iz „Dubrovačkog dogovora“, mogao sjediti kandidat KLGB Srđ je Grad, Valter Kožul, doktor prirodnih znanosti – biotehnolog, znanstveni savjetnik i ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Za sami kraj, valja istaknuti da su gradski vijećnici imali prigodu svojim glasovanjem poništiti ovu sramotu Odbora za izbor i imenovanja. Gradsko je vijeće prije glasovanja bilo upozoreno da glasaju za nestručne ljude i da su Odboru za izbor i imenovanja bili predloženi i neki drugi – stručni kandidati. „Dubrovački dogovor“, međutim, ostao je dosljedan sebi. I blatu u kojem se valjaju.

Dragi sugrađani, dragi građani Hrvatske, ako se pitate zašto nam je država tu gdje je jest, odgovor vam se nalazi na svakom koraku, pred samim nosom: zbog toga što na ključnim mjestima za njezino dobro funkcioniranje ne sjede stručnjaci, već stranački poslušnici. Ovo je samo slikovit primjer mehanizma postavljanja ljudi koji je isti na svim razinama. Situacija se neće promijeniti sve dok tiho
budete prihvaćali takve kriterije izbora.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.