Srđ je Grad

Hoće li itko odgovarati za ekološku katastrofu ispred Grada i Ploča?

U nedjelju 27.3., građani su uočili izlijevanje onoga što se na kraju pokazalo kao lož ulje iz Hotela Excelsior u more, te su navedeno prijavili Srđanu Obadu predsjedniku GK Ploče – iza Grada koji je zatim kontaktirao Županijsku lučku upravu, a koja je nakon toga poslala eko-brod CIOS koji je navedeno trebao sanirati.
Međutim, tjedan dana kasnije, odnosno 3.4., uočeno je ponovno izlijevanje ogromne količine navedene tvari ponovno iz istog izvora.

Građani su ponovno kontaktirali predstavnike Kotara s novim informacijama o događaju, priloživši i fotografije, te informacijama o neuspješnoj komunikaciji s Državnim inspektoratom, Službom vodopravne inspekcije te ispostavom u Dubrovniku.

Unatoč potvrdi Hotela Excelsior medijima da se pristupilo saniranju onečišćenja još 27.3., građani ističu da se 3.4. nije vidjela nikakva vrsta saniranja ili intervencije. Ovakav slučaj odavno se nije vidio, a prema (naravno, nepotvrđenim) glasinama iz lokalne zajednice prema viđenom i prijašnjem iskustvu, riječ je o izlijevanju nekoliko tona lož ulja.

Stoga, nakon također neuspješnog pokušaja komunikacije s Državnim inspektoratom, voljeli bismo, sada i javno, saznati sljedeće:

  1. Detaljan izvještaj o događaju i njegovim posljedicama odnosno načinu saniranja štete i financiranju istog.
  2. Je li provedena, kada i s kojim zaključcima istraga na terenu, a na temelju koje bi se onda utvrdili odgovorni i eventualne sankcije koje bi spriječile da se navedeno dogodi ponovno?

Sve ove informacije još uvijek nisu dostupne građanima i o ovome se jako malo izvijestilo putem službenih kanala i preko medija, stoga bismo još jednom voljeli apelirati na službe da javnost ima pravo znati što se dogodilo i što se poduzelo po pitanju ovog jako ozbiljnog onečišćenja koji se dogodio ispred same povijesne jezgre Dubrovnika, odnosno Grada, a zbog kojeg su građani kotara GK Ploče tjedan dana živjeli u smradu lož ulja te uznemireni zbog ekološke katastrofe bez jasnih intervencija.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.