Srđ je Grad

U stalnoj rubrici KLGB Srđ je grad ” Lijepo smo vam govorili ” danas predstavljamo: Marinu Gruž


Grad čiji proračun gradonačelnik često i rado ističe kao najbogatiji “obogatio se” , potvrdilo se još jednom, po javno dobro, pogubnom investicijom.


Kako proračun servisira investicije:
Nakon uhodanog scenarija u kojem slušamo hvalospjeve o kapitalnim investicijama od svekolike koristi za Grad i građane dolazi do još uhodanijeg zapleta: grad troši novce svojih građana preuzimajući materijalne obveze koje bi trebao snositi investitor.

Na vrijeme smo upozoravali i predlagali rješenja:
https://www.srdjegrad.hr/marina-gruz-gradani-dubrovnika-financiraju-privatan-projekt/
https://www.srdjegrad.hr/cime-je-gospodin-memed-ucijenjen-da-mora-raditi-protiv-tvrtke-na-cijem-je-celu/

Tako smo na slučaju garaža naučili da sve sto je gubitak pripada gradu, a sve što je dobitak uzima investitor. Budući da već duže vrijeme biramo na čelu grada ljude koji su nesposobni čuvati interese građana i ne vode pregovore s investitorima u tom smjeru u videoteci film noir zajedno s Garažom gledamo Lazarete, Marinu, Zagrebačku ulicu, azil na Žarkovici, pročistać za vodu…

Lazareti su pokazali da kad investitoru zatreba, na temelju ničega, 10 tak milijuna kuna, najbogatiji proračun to plati pa naknadno poprati dokumentacijom.

Hoće li scenarij Lazareta imati happy end s obzirom na već poznati zaplet ne znamo ali nadamo se i govorimo na vrijeme:
https://www.youtube.com/watch?v=X2QqJdhSuuc
https://www.youtube.com/watch?v=SQkwto7ZDfM

U slučaju Marine Gruž budući su koncesionar i Grad iskazali spremnost za suradnju na rekonstrukciji Lapadske obale.
Nagradno pitanje je što znači iskazati spremnost. Grad je iskazao interes da će ishoditi (gle čuda) dozvole, a investitor da će aktivno sudjelovati u smanjenju troškova .
Najvjerojatnije će gradu uštedjeti trošak javnog natječaja te izbušiti pilone i zaglavlja sto ga čini izvođačem radova, a Grad, opet, investitorom koji troši novce iz proračuna na nešto što je trebao platiti budući koncesionar.

Za one koji žele znati više:
https://www.srdjegrad.hr/marina-gruz-pogodovanje-privatnom-interesu-ili-nesposobnost-pregovaranja-i-upravljanja/

Na žalost stalno biramo ljude koji su nesposobni upravljati gradom na način da pregovaraju u interesu njegovih građana .

Jeste li vi kao građani, kako to gradonačelnik stalno komunicira i naglašava, izborom njega na mjesto gradonačelnika delegirali istoga da donosi sve pa i nepromišljene odluke, bez obzira na posljedice, jeste li ustvari iskazali stalnu spremnost da se novci koje uplaćujete u gradski proračun koriste protiv vas, protiv vašeg načina života, da vam se oduzimaju vezovi, parking mjesta, šetnice?

Iskažite spremnost biti na strani javnog dobra.
KLGB SRĐ JE GRAD

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.