Srđ je Grad

Tematska sjednica na temu odnosa Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine

Tematska sjednica na temu odnosa Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine, čiji su predlagatelji bili članovi KLGB Srđ je Grad, velika je prekretnica u političkom, ali i u etičkom smislu.

Kako ova lista potiče upravo razdvajanje ovih dviju sfera tražeći potom u etičkom prostor za politički dijalog, valja reći da smo prilično zadovoljni što je konačno, barem u slučaju odnosa Grada i DPDS-a, stvar vraćena na „pravo mjesto“, a to je vijećnica Grada Dubrovnika, ali i u „prave ruke“, a to su sami vijećnici.

Premda se može reći da postoji određena „naivnost“ našoj vjeri u etički odnos koji je utemeljen u DIJALOGU poradi zajedničkog dobra, i pristankom svih strana dijaloga, valja primijetiti kako je tek uređena vijećnica osnova odgovorne politike i odgovornih političara.

Zaborav ovih temeljnih vrednota, prema našem je mišljenju, dovelo do potpune samovlade osoba koje obnašaju najvažnije gradske političke funkcije.

Jednako tako, pristanak na rezultate i metode ovakve političke djelatnosti zagadio je i vijećnicu i, nažalost, veliki broj gradskih vijećnika.

Sve je u konačnici dovelo do toga da čekamo odluku Ustavnog suda RH o kojoj ovisi vraćanje ovlasti o odlučivanju o dubrovačkim zidinama i našoj baštini upravo Gradskome vijeću.
U političkom smislu naša je lista također izuzetno zadovoljna jer je upravo na naš poticaj i pokrenuta ova tematska sjednica koja je zasigurno pokazala pravo lice tzv. Dubrovačkog dogovora, dogovora koji je, da ne zaboravimo, zanemario referendumsku činjenicu da je više od 10000 građana Dubrovnika bilo PROTIV apartmanizacije Srđa.

Ova činjenica ne smije biti zaboravljena i postati prošlost jer je ona dokaz koliko je težak i dugačak put do zdravog društva i zdrave zajednice.

Iako naš prijedlog modela odnosa Grada i DPDS-a nije do kraja prihvaćen, i dalje zastupamo mišljenje kako je on pravičan i zbog sustava kontrole koje je predviđa, predstavlja pozitivan izazov za obje strane. Međutim, zadovoljni smo činjenicom da je naš zahtjev za osnivanjem posebnog Povjerenstva koje će pregovarati s članovima DPDS-a usvojen jer on otvara novo poglavlje uljuđenih odnosa s udrugom koja već dugo skrbi o našoj zajedničkoj baštini.

Sigurni smo da će Društvo, ma kakva bila odluka Ustavnog suda, pristati i na neke nove modele odnosa ukoliko dijalog bude uljudan i u pravoj vjeri.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.