Srđ je Grad

Napokon radno tijelo za pregovore sa DPDS-om.

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad ponosna je na činjenicu da se danas oživotvoruje ono što smo započeli u travnju, prikupljanjem potpisa za tematsku sjednicu Gradskog vijeća. Na toj se sjednici odlučivalo o budućem tijeku pregovora između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Pozdravljamo odluku Ustavnog suda koja osnažuje načelo vladavine prava u Hrvatskoj. Da je predloženi zakon ostao u potpunosti na snazi, bio bi to težak presedan – takvim načinom donošenja i provođenja zakona stvorila bi se pravna nesigurnost za svakog građanina Hrvatske.

Odlukom Ustavnog suda dodatno je potvrđeno ono za što smo se otpočetka zalagali, a to je da Gradsko vijeće ima aktivnu ulogu, koja mu po zakonu i logici pripada, u reguliranju odnosa Grada i DPDS-a. Stoga od danas svaki budući korak u vezi s upravljanjem gradskim zidinama mora biti rezultat djelatnosti Radnog tijela koje potvrđuje Gradsko vijeće, a ne samovolje nositelja izvršne vlasti. Već je gradonačelnikova izjava nakon odluke Ustavnoga suda u kojoj najavljuje tužbu protiv DPDS-a kršenje zaključka Gradskog vijeća od 7. travnja 2014. godine.

Pogubnost gradonačelnikove pohlepe u ovom se Zakonu odražava i u činjenici da će Grad Dubrovnik od sada morati u potpunosti financirati Zavod za obnovu Dubrovnika. Štetne posljedice ovakve samovolje, osnažene stranačkom vertikalom u Ministarstvu kulture, mjere se milijunima kuna troškova za proračun Grada.

Još se jednom pokazalo da individualni snovi ljudi na javnoj funkciji lako mogu postati noćna mora građana. Tako je i gradonačelnikova vizija grada kao „kese pune novaca“ dovela u pitanje i status na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Ova odluka Ustavnog suda trebala bi potaknuti na razmišljanje i one vijećnike koji nekritički daju svoj glas za takav način upravljanja gradom, što je očito naslijeđe Dubrovačkog dogovora.

Ako je nešto iz dubrovačke tradicije danas životno i vrijedno, onda je to načelo mudre vlade u kojoj za zajednicu važne odluke donose kolektivna tijela, a ne pojedinci opijeni ambicijom bez mjere.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.