Srđ je Grad

Otvoreno pismo DPDS-u

Poštovani,

Na sjednici GV Grada Dubrovnika 4. lipnja 2020. gradski vijećnici konačno su konstatirali da je ugovor s tvrtkom Razvoj golf d.o.o. o koncesiji nad tvrđavom Imperijal raskinut. Tvrđava Imperijal još od Domovinskog rata stoji u žalosnom stanju, a u njoj, u nemogućim uvjetima, djeluje Muzej Domovinskog rata. Sigurni smo da vodstvu i članovima Društva prijatelja dubrovačke starine nije svejedno što se jedna od važnih simboličkih točaka Grada godinama nalazi u takvom stanju. 

Još 2014. godine Društvo je izrazilo zabrinutost „da će se tvrđavi dogoditi potpuna degradacija i uništenje“  te  „da će tvrđava biti pretvorena tek u još jednu razglednicu poput Revelina“, ukoliko tadašnji gradonačelnik Vlahušić bude vodio projekt obnove tvrđave Imperijal s istim stručnjacima i na isti način na koji je obnavljao Lazarete. 

Također, predsjednik Društva g. Denis Orlić izjavio je u intervjuu od 8. svibnja 2015. da je Društvo spremno obnavljati tvrđavu Imperijal i da je „prvi uvjet za obnovu tvrđave Imperijal na Srđu da Grad Dubrovnik, kao vlasnik, riješi sve ugovorne dileme s tvrtkom Golf razvoj“.

Taj uvjet je razriješen. 

Molimo vodstvo i članove Društva prijatelja dubrovačke starine, čija je skupština zakazana za sutra, 8. lipnja 2020., da žurno pošalju Gradu Dubrovniku pismo namjere kojim Društvo izražava spremnost da otpočne s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave Imperijal, 

Razumijevajući kako je financijsko stanje Društva uvjetovano globalnom zdravstvenom i gospodarskom krizom, molimo vodstvo da iskaže spremnost da, čim se za to stvore financijski uvjeti, u cijelosti financira obnovu tvrđave, koja će se po završetku obnove predati na korištenje Muzeju Domovinskog rata. 

Ovim pismom namjere u dubrovačkoj bi se javnosti otklonile sve spekulacije i sumnje hoće li tvrđava Imperijal ikada opet postati taocem odnosa korumpiranih političkih struktura i mešetara zemljištem s offshore adresama. 

S poštovanjem, 

Inicijativa Srđ je naš

KLGB Srđ je Grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.