Srđ je Grad

Sretan vam Dan obrane Srđa i grada od Golfograda

Dragi sugrađani, 

prošlo je 10 godina od prvog lokalnog referenduma koji je na zahtjev građana održan u Dubrovniku 28. travnja 2013. godine.  Tada je 10.051 građana i građanki Dubrovnika reklo jasno NE nekretninskom projektu na Srđu. Činjenica da su volonteri Inicijative Srđ je naš (SJN) uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi se referendum održao, rezultat je upornog i predanog rada te sedmogodišnjih aktivnosti i kampanja organizacija civilnog društva. U radu Inicijative SJN-a sudjelovale su lokalne udruge Baština, Domovina, Udruga mladih Orlando, Art radionica Lazareti, Kinookus, Čovjek na zemlji, udruga Grad, Eko-omblići te nacionalne organizacije Zelena Akcija, Pravo na Grad i GONG. Podršku Inicijativi  pružala su i strukovna udruženja Društvo arhitekata Dubrovnik (DAD) i Udruga hrvatskih arhitekata (UHA).

Volja ogromne većine građana koji su izašli na referendum formalno nije bila obvezujuća za gradske vijećnike. Stoga, broj od preko 10.000 građana, koji je inače dovoljan za izbor gradonačelnika Dubrovnika  u drugom krugu lokalnih izbora, nije mogao ugroziti spregu vijećnika Dubrovačkog dogovora i tvrtke Razvoj golf d.o.o.

Tako je svega dva mjeseca nakon referenduma, kako bi na Gradskom vijeću bio izglasan urbanistički plan za golf resort na Srđu, kojem su se građani usprotivili na referendumu,  nastala tzv. golf koalicija  „Dubrovački dogovor“, koju su činili vijećnici HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSP-a, DUSTRA-e i liste Pera Vićana. Toj koaliciji i gaženju javnog interesa u gradskoj vijećnici su se od 2013. godine do danas nastavili suprotstavljati vijećnici najprije nezavisne liste, a potom stranke Srđ je Grad koji su se 2020. godine uspjeli izboriti za raskid koncesijskog ugovora tvrtke Razvoj golf nad tvrđavom Imperijal.

Tome su prethodile tri pravosudne pobjede kroz koje su organizacije civilnog društva na sudu dokazale da je HDZ-ov povjerenik Bosnić 2006. godine nezakonito povećao obuhvat golf igrališta na Srđu sa 100 ha na 310 ha te da je za projekt nezakonito izdano Rješenje o prihvatljivosti na okoliš pa su pravomoćno bile poništene lokacijska i građevinske dozvole izdane za infrastrukturu projekta.

Potom je, ne odustajući od interesa Razvoj golfa, suprotno volji građana iskazanoj na referendumu, HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić uspio naknadno legalizirati nezakonito povećanje obuhvata golf resorta na Srđu da bi tadašnji ministar Ćorić, poznatiji po aferi Vjetroelektrane, izdao novo Rješenje o prihvatljivosti za okoliš, a Vlada Andreja Plenkovića izdala novu lokacijsku dozvolu, identičnu onoj prvotno osporenoj na sudu.

Brojna pogodovanja u vezi projekta na Srđu pretočila su se u arbitražne tužbe u Washingtonu gdje tvrtke i osobe povezane s golferima  od svih građana RH-a potražuju iznose od 500 milijuna dolara. Arbitražni postupci suprotni su europskoj pravnoj stečevini jer nisu u nadležnosti sudova i stvoreni su za zaštitu interesa investitora te su loose-loose kombinacija za javni interes. Novci koje bi, primjerice, trebali biti uloženi u hrvatski zdravstveni sustav ili potresom poharanu Baniju  mogli bi, nažalost, biti potrošeni na arbitražne troškove i presudu. Prijetnja arbitražnom odštetom  cijena je političke korupcije i „dubrovačkih dogovora“ kakvi i danas upravljaju Gradom. 

Zamislimo samo da se ostvarila namjera da se na Srđu izgradi 300.000 m2 vila i apartmana dostatnih za 20.000 novih kreveta u njima! Koliki bi to pritisak stvaralo na ionako zagušenu gradsku infrastrukturu, živote građana  i funkcioniranje grada? 

Stoga, sretan vam dan obrane Grada od političke korupcije i nekretninske megalomanije.

Srdj je nas (official!).avi

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.