Srđ je Grad

KOZMETIČKE, A NE STVARNE IZMJENE GUP-a

Zašto nećemo podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana Grad Dubrovnika?

Zato što se taj dokument, kojim se regulira gradnja na području grada, dosad promijenjen 7 puta. Zato što je njega i sve te izmjene pa i ove zadnje, radila ista tvrtka splitski URBOS. Zato jer je još od vremena Dubravke Šuice, od 2005. do danas, GUP bio i ostao čedo HDZ-a. Zato što u njemu nema proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone ni ugrađivanja konzervatorske podloge za kontakt zonu. Zato što omogućava gradnju do 13 metara visoke građevine u srcu Lapada.

Očekivali smo puno, dobili smo malo promjena i puno obećanja.  

Gradonačelnik Mato Franković suočen s lavinama kritika građana i stručne javnosti, a i zbog zabrinutosti UNESCO-a, zbog brojnih primjera nezakonito izdanih dozvola ukinutih od građevinske inspekcije, bombastično je najavio da kreće u obračun s građevinskom mafijom koja razara grad te da će to napraviti kroz Izmjene GUP-a. 

U studenom 2020. pokazalo se da je Franković, negdje usput, odustao od cjelovitih izmjena i opredijelio se samo za one kozmetičke. Zidat će se kao i dosad, samo jedan kat niže. Neće se štititi preostale zelene zone u gradu. Odustao je od ucrtavanja  proširenja zaštitne UNESCO-ve kontakt zone usvojene još 2018. što je Županija bez oklijevanja ugradila u svoje Izmjene županijskog Prostornog plana. 

Gradonačelnik, očito nije ni imao namjeru uistinu mijenjati GUP, jer da jest, napravio bi to u prvoj godini, a ne na kraju mandata uz obećanje da prave izmjene slijede čim mu građani povjere novi mandat.

U međuvremenu smo saznali da gradonačelniku prijeti „građevinska mafija“, odnosno isti oni koji su platili HDZ-ovu i njegovu kampanju za Sabor. Saborski imunitet očito ga ne štiti od napada krakova hobotnice, koje dolaze iz njegove vlastite stranke.

Dokument, koji će se uskoro naći na Gradskom vijeću i za koji će vijećnici HDZ-a i njihovi partneri zasigurno dići ruke, ne odgovara svom nazivu jer izmjene ostaju samo kozmetičke mjere, kojima je cilj primiriti nezadovoljstvo građana, a ne zaustaviti brojne devastacije prostora u Dubrovniku. Za to, čini se, HDZ i gradonačelnik nemaju ni snage, ni volje, jer bi to značilo da sami sebe zaustavljaju, istaknuo je Đuro Capor.

I na kraju, premda je navodni cilj ovih izmjena smanjenje katnosti i volumena gradnje, koja bi investitore trebala „obeshrabriti“, pojedini primjeri dokazuju upravo suprotno.

Primjer se konkretno može primijeniti na zgradu postojećeg i budućeg, DOC-a u Lapadu. U izmjenama GUP-a se lukavo ostavila rečenica koja zabranjuje nadogradnju postojeće zgrade, ali je izbrisana odredba da u slučaju rušenja i izgradnje nove zgrade katnost i volumen te nove zgrade moraju ostat isti kao kod srušene zgrade.

Ovom lukavom izmjenom investitoru se otvara mogućnost da sruši postojeći centar te da izgradi najprije garažu s dvije podzemne etaže, a zatim i nadzemni dio nove građevine, koja, prema ovim izmjenama GUP-a može dosezati i do 13 m visine.

Sve kozmetički lijepo propisano novim „izmijenjenim“ GUP-om.

Umjesto kozmetičkih izmjena zalažemo se za izradu novog razvojnog urbanističkog plana, koji bi u skladu s izazovima vremena odgovorio na potrebe njegovih stanovnika.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.