Srđ je Grad

Izmjenama GUP-a Franković i HDZ razotkrili kako stvarno vode grad

Gradska vlast predvođena Matom Frankovićem i HDZ-om objavila je svoj izborni program u  Izmjenama GUP-a. Osim brisanja odredbi koje su stajale na putu visokogradnje u DOC-u, još je jedna iznimka napravljena, nakon predanih primjedbi. Grad je izuzetak od smanjenja visine građevina odobrio i Hotelima Maestral. Zahvalni su investitori potom donirali ultrazvučni uređaj pedijatrijskoj ambulanti u Mokošici.  HDZ je još jednom dokazao kako je njihova politika stranački, a ne stvarni interes građana.

Na nekoliko, naočigled nepovezanih, primjera HDZ i Mato Franković razotkrili su kako vode grad te kako to i ubuduće namjeravaju raditi. 

Pjesma Maestrala 

U primjedbama pristiglima tijekom javne rasprave o Izmjenama GUP-a na stranicama Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, građani mogu iščitati pravu, malu dramu koja je završila pjesmom. 

Investitori zabrinuti zbog realizacije projekta rekonstrukcije bivših hotela Maestral, zamolili su Čeličnog Mata i gradski  HDZ-a da se ograničenja predviđena u Izmjenama GUP-a ne odnose na njih. Jer zašto bi Park mogao biti visok 22 metra, a njihov hotel ne?

Epilog je svima poznat, na dan kada je izašlo izvješće s javne rasprave u kojem su ispunjene želje ove grupe investitora, iz Grada Dubrovnika izlazi trijumfalna vijest da je ambulanta u Mokošici od istih ovih investitora dobila uređaj za ultrazvuk vrijedan više od 320 000 kn, kakav nema ni dubrovačka bolnica. 

Donacija plaćena prostorom Uvale Lapad, koja će aktualnom gradonačelniku donijeti glasove i možda još jedan gradonačelnički mandat, a investitorima omogućiti mirnu realizaciju zamišljenog projekta kojem selektivne i kozmetičke izmjenama GUP-a neće smanjiti ni u visinu ni u širinu.

Bivši glavni „pjevač“ Maestrala zapošljava nezaposlene

U isto vrijeme, bivši je predsjednik uprave hotela Maestral (ZNA SE) novim vlasnicima bio nepotreban. Nije prošlo mnogo i direktor je zbrinut u Zavodu za zapošljavanje. Ne, nije tamo završio kao nezaposlen, već kao direktor, koji će nezaposlenima iz osobnog iskustva moći pokazati kako se mogu zaposliti s vještinama i vrlinama koje zahtijeva HDZ-ova stranačka iskaznica.

Grabovica – smrad koji nijedna pjesma ne može prikriti

Građane bi u Izmjenama GUP-a najviše trebale brinuti promjene vezane za odlagalište smeća na Grabovici. Još 2008. znanstveno je utvrđeno trasiranjem podzemnih tokova da se Grabovica nalazi u drugoj vodozaštitnoj zoni izvorišta Omble. Tad je dokazana veza ocjednih voda s Grabovice i izvora Omble. Usprkos tome, u aktualne Izmjene GUP-a Grada Dubrovnika ugrađena je izmjena vodozaštitne zone područja Grabovice iz druge u treću, manje zaštićenu, zonu. To znači da će se sljedećih nekoliko godina na Grabovici neometano nastaviti iskrcavati miješano smeće. To što novi pročišćivač za vodu uklanja mulj, ali ne i otrove koji se cijede s Grabovice, ne zabrinjava gradsku vlast. 

Kroz ova tri primjera u zadnjih tjedan dana HDZ nam je jasno poručio kako će i dalje nastaviti provoditi politiku servisiranja građevinskih špekulacija  kroz devastaciju prostora, u zamjenu za predizborne potrebe stranke, uhljebljivanje stranačkih kadrova i nebrigu za zdravlje građana i zaštitu okoliša.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.