Srđ je Grad

Branitelji

Financijska ovisnost udruga proisteklih iz Domovinskog rata o proračunskim sredstvima

Ovisnost o proračunskim sredstvima  jedan je od najvećih razloga zbog kojeg su aktivnosti i istupi braniteljskih udruga u javnost ograničeni ili nametani od strane vlasti.

Rješenje ovog problema je osnivanje ustanove Muzej Domovinskog rata kojim bi upravljali branitelji, a od uprihodovanih sredstava bi se financirale udruge i socijalna davanja.

Muzej Domovinskog rata na Srđu još uvijek je u katastrofalnom stanju u kojem se nalazi zbog neispunjavanja ugovornih obveza  investitora. Pored prihoda od ulaznica, branitelji i braniteljske zadruge mogli bi prodavati svoje suvenire i proizvode čime bi proširili ponudu i dodatno povećali prihod.

Neprimjeren spomenik braniteljima na Pilama

Troškovi održavanja sadašnjeg spomenika na Pilama iznose oko 550 000 kuna godišnje i razlog je negodovanja branitelja od samog početka.  Spomenik je tehnički prezahtjevan a obzirom na gužve u turističkoj sezoni često je izložen neprimjerenom odnosu i nerazumijevanju svrhe od strane naših gostiju.

Predlažemo žurno naručiti  izradu idejnog rješenja novog spomenika na Pilama i izradu novoga, a troškovi izrade će se kroz kratko vrijeme nadomjestiti prekidom obveza održavanja sadašnjeg.

Predlažemo lokaciju novog spomenika na platou ispod platana na Pilama koji je zaštićena baština, a postojeći spomenik uz male korekcije može se komercijalno iskoristiti u propagandne svrhe obzirom na njegovu funkciju monitora.

Nuncijata

Branitelji su već dugi niz godina žrtve besramne manipulacije zemljištem koje im je konsenzusom Gradskog vijeća dodijeljeno za stambeno zbrinjavanje još za vrijeme bivše gradonačelnice Dubravke Šuice.

S braniteljima i stručnim službama potrebno je žurno utvrditi prioritete i iznaći rješenje postojeće situacije. Predstavnicima branitelja treba dati uvid i kontrolu rada službi zaduženih za rješavanje ovog problema kako bi se što prije riješio.

Braniteljske zadruge

U Dubrovniku nema dovoljno braniteljskih zadruga s obzirom na to da postoji velika mogućnost proizvodnje i  plasmana proizvoda na turističko tržište.

Braniteljske zadruge koje, osim što uključuju branitelje u doprinos gospodarstvu, služe i kao idealan način rehabilitacije kroz zajedničko samozapošljavanje.

Treba oformiti tim koji bi se bavio osnivanjem braniteljskih zadruga. Ovaj tim bi bio sastavljen od branitelja koji su već osnovali ovakve zadruge, pravnika i službenika grada zaduženih za gospodarstvo pa ne bi tražio dodatna novčana izdvajanja.

Grad treba pomoći u nabavci strojeva, pronalasku odgovarajućih poslovnih prostora za proizvodnju i  ustupanjem poljoprivrednih zemljišta u svome vlasništvu. Isto tako Grad treba osigurati jedan od svojih poslovnih prostora unutar Stare gradske jezgre po povlaštenoj cijeni gdje bi se ovi proizvodi mogli prodavati. Dosadašnja iskustva s ovakvim trgovinama u turističkom okruženju jamče ekonomsku opravdanost. Zadruge bi  vrlo lako našle tržište za proizvodnju ekopoljoprivrednih proizvoda, tradicijskih proizvoda, hrane, pića i suvenira, a sredstva prikupljena na ovaj način usmjeravala bi se za potrebe branitelja što bi dodatno rasteretilo gradski proračun.

Nedostatak susreta branitelja i međusobne komunikacije

Ne postoji nijedan susret branitelja na kojemu bi se barem jednom godišnje okupili svi branitelji s Dubrovačkog ratišta. Povodom 20. obljetnice Dana branitelja Dubrovnika, na inicijativu dvojice branitelja uz suradnju Hrvatske vojske, upriličen je susret i druženje branitelja na platou iza tvrđave Imperijal o kojemu se još priča sa oduševljenjem.  Grad Dubrovnik treba biti pokrovitelj ovakvog susreta za Dan Dubrovačkih branitelja i ovakvo druženje branitelja i njihovih obitelji pretvoriti u tradiciju jer je to mjesto i način da ova populacija ima priliku barem jednom godišnje međusobno komunicirati i družiti se što će sigurno doprinijeti kvaliteti njihovog života.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.