Srđ je Grad

Župane, spakirajte kofere i odjašite u zalazak Sunca!

Pozivamo župana Nikolu Dobroslavića i pročelnika županijskog Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Iva Klaića da podnesu ostavke. Naime, svojim su nečinjenjem i propustom utvrđivanja raskida koncesije za plažu u Uvali Lapad s koncesionarom „Dubrovački zalasci sunca d.o.o“ ugrozili javna sredstva svih građana Hrvatske u visini od 14 milijuna eura i propustili naplatiti 822 tisuće eura na ime koncesijskih naknada.

Posljednjih dana u javnost isplivava sav trulež koncesije za plažu u uvali Lapad koju je 2015. godine Dubrovačko – neretvanska županija dodijelila tvrtki „Dubrovački zalasci sunca d.o.o.“ Od samih početaka upozoravamo na sve nepravilnosti koje se gomilaju od trenutka davanja koncesije, od samog odabira koncesionara, preko neispunjavanja obveza o ulaganju i nedovršetka projekta, do neplaćanja koncesijske naknade već četiri godine. U međuvremenu je i presudama Visokog upravnog suda utvrđena nezakonitost koncesije, nakon čega je davatalj iste, a to je Županijska skupština DNŽ-a trebala utvrditi okolnosti i raskinuti ugovor. 

Međutim, brojni apeli građana, udruga, svih oporbenih političara, nailazili su na ignoriranje županijske uprave, kako nadležnog upravnog odjela na čelu sa pročelnikom Ivom Klaićem, tako i samog župana Nikole Dobroslavića, koji su ponavljali mantru od dvije presude koje su u koliziji jedna s drugom. Pritom nisu činili ništa. Niti su osigurali instrumente naplate potraživanja, niti su zatražili stručna pravna tumačenja, niti su imali političke hrabrosti raskinuti koncesiju i osigurati da se aktivnosti na plaži u Uvali Lapad odvijaju u skladu s potrebama građana i posjetitelja Dubrovnika.

Umjesto toga izabrali su županovu vječnu taktiku nečinjenja, pometanja problema pod tapit i čekanja da oluja prođe.

No, ovih smo dana svjedoci da oluja nije prošla, već tek dolazi. U javnost su izašli podaci kako je tvrtka „Dubrovački zalasci sunca d.o.o“ pokrenula postupak likvidacije, a dosadašnji direktor, a od 30. studenog i likvidator društva najavljuje tužbu prema Republici Hrvatskoj za nadoknadu njihovih ulaganja u visini od 14 milijuna eura.

O etičnom poslovanju i odgovornosti koncesionara nećemo trošiti riječi, osobito ne na tvrtku koja je u posljednje četiri godine neplaćanjem koncesijske naknade ostala dužna proračunima Županije i Repubilke Hrvatske 822 tisuće eura. O svemu tome će se trebati pomno pratiti zakonitost i javni interes u postupku likvidacije i eventualnog stečaja koji iz nje može proizaći.

Ali o političkoj odgovornosti župana i cjelokupne županijske uprave i te kako imamo  što reći i tražiti ostavke. Naime, najavljeni pravni postupci koncesionara dovode u sumnju postupke davatelja koncesije, odnosno odgovornih osoba u županiji koji su, u najmanju ruku nečinjenjem, u budućim najavljenim pravim postupcima ugrozili javna sredstva za 14 milijuna eura potraživanja koncesionara i nisu osigurali naplatu koncesijske naknade u visini od preko 800 tisuća eura.

Ako vam je još uvijek lakše pojmiti o kolikom se iznosu radi u kunama, riječ je o iznosu od 112 milijuna kuna. Ako to nije razlog za ostavku odgovornih,  ne znamo što jest. Stoga, Župane podnesite račune, spakirajte kufere i odjašite u zalazak sunca!

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.