Srđ je Grad

Vijećnička pitanja na Županijskoj skupštini

PITANJE #1:

Gospodine župane, jesu li spremni pokrenuti procedure Ciljanih izmjena Prostornog plana Dubrovačko – neretvanske županije s ciljem izmjene namjene prostora u obuhvatu marine nautičkog turizma – Marine Frapa u komunalnu lučicu za građane Dubrovnika?

OBRAZLOŽENJE:

Vjerujem da znate da Grad Dubrovnik najavljuje pokretanje izmjene DPU gruški akvatorij zbog razvojnih potreba Luke Dubrovnik. Smatramo to prilikom da se u istim izmjenama uredi i pitanje namjene prostora koji je sad pod koncesijom Marine Frapa. Naime, sasvim je jasno da je ovom koncesijom, koja je građanima Dubrovnika nametnuta odlukom Vlade RH, napravljen niz problema u samom srcu Dubrovnika, a sadašnji koncesionar pokazuje sve odlike nekorektnog partnera, koji umjesto da radi u dogovoru s građanima i Gradom kako bi se amortizirali loši utjecaji, svojim postupcima dodatno pojačava negativni utjecaj ovog projekta.

Stoga smatramo da je potrebno u najvažnijem alatu koji imamo za zaštitu prostora, u prostornim planovima pokazati jasan stav što o tome mislimo i napraviti izmjene kojim će se taj prostor u budućnosti tretirati kao komunalna lučica. Time ne negiramo postojeću koncesiju, ali zauzimamo jasnu poziciju kojom ćemo u budućnosti ispraviti pogrešku koja je učinjena i omogućiti građanima Dubrovnika kvalitetnu komunalnu lučicu s vezovima za stanovništvo.

Potez Županije, koja bi izmjenu provela na PP DNŽ, automatski bi kao plan višeg reda omogućio izmjenu i na gradskoj razini u najavljenim izmjenama DPU Luke Dubrovnik.

Marko Giljača, vijećnik u Županijskoj skupštini DNŽ

Klub vijećnika Srđ je Grad / Nova ljevica / Možemo! / Zaokret

PITANJE #2:

Gospodine župane, hoćete li se pri Agenciji za obalni linijski pomorski promet zauzeti za korekciju voznog reda brzobrodske linije Lastovo – Dubrovnik, i pomjeranje ure povratka iz Dubrovnika sa 13:00 za kasnije, najmanje u 15:00?

OBRAZLOŽENJE:

Prije svega treba reći kako je uvođenje ove brzobrodske linije jedan od uistinu važnih projekata koji su ostvareni u protekloj godini i svi građani Lastova, Korčule, ali i Dubrovnika pozdravljaju konačno povezivanje najudaljenijeg našeg otoka sa županijskim središtem. U ovih 9 mjeseci rada linije, iz razgovora s otočanima kojima ova linija je najvažnija, saznao sam kako bi bilo nužno pomaknuti vrijeme povratka iz Dubrovnika sa sadašnjih 13:00 sati, na kasniju uru.

Naime, brzobrodska linija stiže u Luku Gruž u 9:30 sati ujutro, a povratak je u 13:00. Ukupni boravak od 3 ipo sata često je nedovoljan za obaviti jednu važniju obvezu, poput zakazanog pregleda u bolnici ili rješavanja birokratskih ili poslovnih obveza u tijelima državne uprave. Ukoliko bi se linija mogla pomaknuti za dva sata kasnije, uvelike bi se smanjio vremenski pritisak i žurba i ljudi bi bez zebnje da će zakasniti na brod mogli normalno obaviti sve što trebaju u Dubrovniku i vratiti se na otok. Stoga prenosim zamolbu otočana da se vrijeme povratka broda pomakne na 15:00 ili već prema mogućnostima zauzetosti mula i operativnim zahtjevima. Župane, hoćete li vi preuzeti i pokrenuti tu inicijativu prema Agenciji ili da građani sami to urade.

PITANJE #3:

Gospodine župane, jeste li potpisali novi ugovor o financiranju županijske ceste Korčula – Račišće?

OBRAZLOŽENJE:

Kako smo nakon skrivanja informacije o raskidu ugovora o financiranju navedene ceste u službenim aktima donesenim na Skupštini DNŽ, od ravnatelja Županijske uprave za ceste Iva Kaštelana i vas župane mogli čuti kako će „uskoro biti potpisan ugovor“, „samo što nije“… zanima nas jeste li i kada ćete potpisati novi ugovor.

Pogotovo stoga što imamo odgovor Ministarstva prometa… od prošlog tjedna, u kojem je jasno navedeno da u fondu više nema sredstava za ovaj projekt.

Marko Giljača, vijećnik u Županijskoj skupštini DNŽ

Klub vijećnika Srđ je Grad / Nova ljevica / Možemo! / Zaokret

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.