Srđ je Grad

Šetnja Gružem s kandidatom za gradonačelnika Đurom Caporom

Kreativna četvrt TUP

U četvrtak smo ispred kompleksa TUP-a održali presicu kojom smo pohvalili mlade poduzetnike i kreativce koji su u prostorima TUP-a pokrenuli vlastite projekte. Mjesto koje je bilo industrijski centar danas postaje svojevrsni poduzetnički inkubator i društveni centar na razini čitavog grada. Zaista je važno da Grad Dubrovnik prepozna važnost ovog prostora i osigura mladim kreativcima prostor za stvaralaštvo, zabavu, kulturu i  kreativnost. Nikako se ne bi smio dogoditi isti model po kojem je čitav grad doživio GUP-om podržanu izgradnju smještajnih jedinica i stanova za kratkoročan najam. U sendviču između luke s najavljivanim cruise terminalom i stanogradnje koja se odvija po padinama ispod magistrale mora ostati mjesto za zajednicu, stvaralaštvo i odgovorno poduzetništvo koje se već počelo razvijati mimo gradskih razvojnih i prostornih planova

TUP-ovo naselje

Popeli smo se potom u TUP-ovo naselje koje se trese pod udarima strojeva, a kako smo saznali od stanara nerijetko i komadi kamenja završe u neposrednoj blizini zgrada. Bolna točka TUP-ova naselja nedostatak je parkirnih mjesta. Stanari su izgleda otvorenim pritiskom na Grad postigli da se stvar pomakne s mjesta te je krenulo raščišćavanje jednog dijela između prometnica gdje bi se moglo napraviti 20-ak parking mjesta.

Izgradnja pristupne ceste na gradilištu ispod Nuncijate uz zgrade u Lopudskoj ulici  

Usprkos konstantnoj buci, oštećenjima na zgradama od nesnosnih vibracija i javnim apelima građana da ih Grad Dubrovnik zaštiti, do sada nije bilo odgovarajuće reakcije nadležnih. Građani se opravdano pitaju zašto ih Grad nije obavijestio o namjeri gradnje ceste tik uz njihove zgrade prije samog početka ako je sve legalno, opravdano, transparentno? Zašto ih se nakon svih dopisa, istupa u medijima i dalje ignorira? Što se treba dogoditi da netko od institucija konačno reagira? Je li se treba urušiti njihova zgrada da bi se napravio taj famozni „pristupni put“ i čija je onda to odgovornost? Pristupna cesta koja vodi do gradilišta planiranih zgrada bit će vlasništvo Grada i radovi na njenoj izgradnju financiraju se iz pristojbi koje je investitor treba uplatiti Gradu u ime komunalnog doprinosa. Respect the citizens, poštujmo građane, a ne interese građevinskih poduzetnika.

Gruške bujice

Oborinska odvodnja koja se slijeva niz gruške ulice pretvara se u pravu bujicu te je pješacima nemoguće bez gumenih čizama ostati suhih nogu. Jedna od kritičnih točaka ulica je Franca Prešerna, Antuna Gustava Matoša, Rožatska, al ii sve ostale ulice, kao i najniža točka na ulici Janka Bobetka čiji slivnik komunalne službe odavno nisu posjetile. Uostalom, kao ni mnoge druge po gradu.

Mirisi kanalizacije

A čitavom potezu od place u Gružu do Kantafiga iz rešetki ispod ulice može se osjetiti smrad kanalizacije. Prilikom većih kiša od Kantafiga do Solske baze i dalje se pojavljuju bazeni na cesti. Je li u njima samo oborinska odvodnja ili je oborinska odvodnja izmiješana s kanalizacijom teško je reći. Ako je suditi po nosu onda se radi o ovom drugom.

Gruške skale-poteškoće oko opskrbe namirnicama

Za brojne umirovljenike i ljude koji se teško kreću odlazak u butigu Tommy u ulici Janka Bobetka veliki je podvig. Placa je blizu, ali brojnim našim sugrađanima povratak s place s punim bursama težak je zadatak.  Grad bi, u suradnji s udrugama civilnog društva, mogao organizirati dostavu namirnica našim sugrađanima. 

Također bi bilo važno postaviti javnu rasvjetu na skalama koje vode od hotela Adrija i autobusne stanice na magistrali do Ulice od Gaja.

Kako vatrogasci ili hitna pomoć mogu u Ulici od Gaja ?

Stanovnici ove ulice rezignirano komentiraju da ako i kad se dogodi požar, vatrogasci trče s vatrogasnim aparatima za gašenje jer se cisterna ne može probiti ovom ulicom. Do tri sata popodne još se može nekako i naći parking, poslije toga to je gotovo nemoguće. Najteže je pred peticom, zgradom pod brojem 54 u Ulici od Gaja, stanovnici nemaju drugog izbora nego da se međusobno zagrade i zovu se međusobno ukoliko trebaju negdje ići. Svega 50m prema istoku nalazi se privatna parcela koju stanari vide kao idealno mjesto za garažu na bar dva kata kojima bi se riješio dio potreba za parkingom. Također sa sjeverne strane nebodera, između hotela Adria i novoizgrađene stambene zgrade, postoji parcela na kojoj bi se mogla izgraditi garaža s nekoliko katova. Stanari nam kažu da im ne bi bio nikakav problem plaćati sigurno garažno mjesto.

Dotrajali asfalt, rupe na cesti

Dok smo bili u obilasku, padala je lagana kišica te su se na strmim uzbrdicama pojedini auti mučili savladati uspon bez proklizavanja. Asfaltne površine izgledaju dotrajale, a česte rupe i ulegnuća predstavljaju opasnost za prolaznike. Tko savlada Bobetkovu i ulicu od Gaja, može slobodno i reli Pariz Dakar voziti.

Antene na zgradi HEP-a i dalje stoje

Građani su čuli za najave gradske vlasti da je spremna otkupiti zgradu HEP-a i ukloniti antene za mobilne stanice. Predlažu i da se uređeni parking iza zgrade pretvori u bar dvokatni i da se stanarima ulice Janka Bobetka osigura dovoljno parking mjesta i rastereti ta ulica za normalno odvijanje prometa i mimoilaženje.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.