Srđ je Grad

Priopćenje o rješenju Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad podnijela je 17. svibnja 2013. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku kaznenu prijavu protiv gradonačelničkog kandidata Andra Vlahušića radi protuzakonitog i neovlaštenog korištenja osobnih podataka pacijenata oboljelih od dijabetesa u predizbornoj kampanji za lokalne izbore tijekom svibnja 2013. godine.

Istraga koju su vrlo temeljito obavili djelatnici PU Dubrovnik pokazala da su HNS-ov gradonačelnički kandidat i njegov predizborni stožer koristili osobne podatke pacijenata u predizbornoj kampanji, što je kazneno djelo iz čl. 146 kaznenog zakona. Unatoč tome, Općinsko državno odvjetništvo odbilo je preuzeti progon ne samo Vlahušića nego i ostalih osoba za koje je istraga pokazala da su koristile i dalje prosljeđivale navedene podatke.

Zbog notorne pristranosti Općinskh i Županijskih državnih odvjetništava u odnosu na lokalne političke moćnike (potvrđene i nedavnim preuzimanjem slučaja sisačke županice Lovrić Merzel od strane DORH-a), KLGB Srđ je Grad zatražila je od DORH-a, temeljem odredbe čl. 54. st. 2 Zakona o državnom odvjetništvu, da se postupanje u navedenom predmetu delegira državnom odvjetništvu izvan Dubrovnika. Da je nepristrano postupanje Općinskog i Županijskog odvjetništva otežano ako ne i nemoguće svjedoči činjenica da je predmet u tzv. aferi Šipan, u kojoj je gradonačelnik Vlahušić nepravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja, svojevremeno također delegiran izvan Dubrovnika.Od pravosudnih tijela Republike Hrvatske koja će biti uključena u ovoj postupak očekujemo dosljednu primjenu Kaznenog zakona i nepobitne dokaze da je u Hrvatskoj zakon jednak za sve građane, bez obzira na njihovu poziciju na društvenoj ljestvici moći.

Vezani dokumenti:
Kaznena prijava:https://docs.google.com/file/d/0B_P2E3H35qufQ3JkR0VkUjBBRlk/edit?usp=drive_web

Rješenje ODO Dubrovnk od 14.2.2014:
https://drive.google.com/file/d/0B9yLOlox2wcQWUpoeEZ5NlJTaE0/edit?usp=sharing

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.