Srđ je Grad

Izađite na izbore!

Mnogima su izbori sami po sebi besmisleni. Pogotovo oni za nešto tako „apstraktno i udaljeno“ kao što je Europski parlament. „Ionako se ništa ne može promijeniti, da se nešto može promijeniti  glasanjem, izbori ne bi bili legalni, svi (političari) su isti, nemam za koga glasati“, samo je dio niza izgovora i opravdanja za odustajanje od izlaska na izbore. 

Ogromna greška i usluga baš onima koje najviše prezirete!

Učinimo jedan mali misaoni eksperiment. Zamislimo da u jednom gradu ima 10.000 građana s pravom glasa. Od tih 10.000 njih 2.000 su članovi ili simpatizeri  jedne stranke koja tim gradom upravlja od kada građani pamte slobodne izbore . Članovi jedne takve organizacije redovito izlaze na izbore jer moraju i/ili jer im se to isplati. Ako je izlaznost na izborima 50%, navedena će organizacija dobiti 2.000 od 5.000 glasova, odnosno 40%., a zbog izbornog zakona kojega je prilagodila sebi (jer nekada davno također nismo izašli na izbore pod istim izgovorima), zauzet će 60% mjesta u Gradskoj skupštini.  Izađemo li svi na izbore, 2.000 glasova članova i simpatizera navedene organizacije više neće biti dovoljno da organizacija upravlja našim životima. Izlaskom na izbore stvari možemo promijenit!

Kada je u pitanju Europski parlament, za njega se sve može reći osim da je nama dalek i apstraktan. Najmanje 50, a prema nekim procjenama i čitavih 75 posto zakona koje se usvoje u Europskom parlamentu izravno se pretaču u nacionalna zakonodavstva članica. Što god mi o tome mislili, zakonski okvir po kojem živimo i radimo (primjerice deregulacija taksi tržišta zbog koje Grad više ne može odrediti niti broj taksista, niti uvjete taksiranja) u najvećoj je mjeri skrojen na razini Europske unije, ne u Saboru. Europska unija nedvojbeno odlučuje o nama.

Ovo je jedina prilika u kojoj i mi možemo odlučiti o njoj!

Na koncu, velik je broj stranaka koje se natječu na ovim izborima. I baš zato, nemoguće je da su svi isti. Razumijemo da ne želite svoj glas dati bilo kojoj od stranaka koje su do sada sudjelovale u vlasti, kao velike stranke i njihovi koalicijski partneri. Ne bismo niti mi. Ali, ima i drugih.

Srđevci su kao sebi slične prepoznali ekipu iz platforme Možemo!, koja je dio koalicije zelene ljevice.

Mi smatramo da lista br. 18 nije ista i da za nju vrijedi izaći na birališta. Pronađite i vi nekoga za koga mislite da zaslužuje vaš glas. Izađite na izbore!

Srđ je Grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.