Srđ je Grad

Može li Dubrovnik izdržati još četiri godine okrajaka, favela i servisiranja građevinskih čudovišta?

Na svjetskoj baštini primjenjuje se Pravilnik o jednostavnoj gradnji koji je zamišljen da bi se lakše izdavale dozvole za kokošinjce, staje i objekte u poljoprivredi i povlačila EU sredstva. Taj mehanizam se redovito primjenjuje na svjetskoj baštini Dubrovnika i njime se ubrzava pretvaranje živog grada u turističko-ugostiteljsku zonu.

U nedjelju smo u Štikovici postavili pitanje kako je moguće da je Grad Dubrovnik i gradonačelnik Franković nemoćan u zaustavljanju nezakonitih radova na pomorskom dobru, graditeljskim devastacijama temeljenima na katastrofalnom GUP-u  i sumnji na korupciju njegovih najbližih suradnika.

Ovo mjesto na kojem se nalazimo  je vrlo sličan primjer potpunom zakazivanju svih službi koje štite kulturnu baštinu i pomorsko dobro. Kako je moguće da na području svjetske baštine uz same dubrovačke zidine, u povijesnoj gradskoj luci niče objekt od skoro 150m2? I da se pritom investitor hvali da ima za njega sve dozvole i suglasnosti zadobivene na najvišoj razini u Min.kulture? Jeli se time respektiraju grad i njegovi građani?

Nemoć gradske uprave i HDZ-a proizlazi iz činjenice da je HDZ donio ovaj GUP, sudjelovao u njegovom prekrajanju, kumu GUP-a nagradio mjestom potpredsjednice EU komisije. Sudionice afera poput afere „Okrajak“, protupropisno izdatih  dozvola i potpisnice rješenja za ovakve nakarade iza nas  – pažljivo se skloni u drugi plan ili u ured gradonačelnika da bi se saniralo političku štetu i da se ne bi postavilo pitanje očite odgovornosti samog gradonačelnika, župana, ministrice kulture- sve istaknutih članove stranke na vlasti za ovakve višegodišnje propuste i nezakonitosti.

Svojevrsna igra skrivača gdje se odgovornost za šator iza naših leđa pokušava s razine Ministarstva kulture prebaciti na županijsku ili s županijske na gradsku služi kao i propagandni projekt Respect the City sakrivanju činjenice da u upravljanju gradom imamo veliki problem. Milijuni kuna dubrovačkih poreznih obveznika potrošeni su na PR kampanju kojom se pokušava međunarodnoj javnosti, UNESCO-u zamagliti oči propagandom da je problem neodrživosti, prekomjernog turizma, prekomjerne izgradnje i raubanja javnog prostora riješen. Bez dijagnoze – očite konstatacije da imamo ozbiljan problem nećemo ni potražiti stručnjaka koji će nam problem pomoć otkloniti. Jeli se tako poštuje građane čiji se novac troši u samozavaravanje?

Na svjetskoj baštini primjenjuje se Pravilnik o jednostavnoj gradnji koji je zamišljen da bi se lakše izdavale dozvole za kokošinjce, staje i objekte u poljoprivredi i povlačila EU sredstva. Taj mehanizam se redovito primjenjuje na svjetskoj baštini Dubrovnika i njime se ubrzava pretvaranje živog grada u turističko-ugostiteljsku zonu.

Unutar buffer zone na području Ploča niču građevine koje i Ava Karabatić nepogrešivo  prepoznaje kao favele. Nedavno proširena buffer zona završava točno tamo gdje započinju mešetarski i nekretninski interesi tvrtke Razvoj golf doo.

Maheri iz HDZ-a uspjeli su UNESCO-u sakriti činjenicu da su iznad svjetske baštine koja je do jučer pucala po šavovima zbog prevelikog opterećenja brojem posjetitelja isplaniran, isprojektiran i dozvolama opskrbljen čitav jedan novi golfo-grad za 15 000 stanovnika.

Ako ništa drugo HDZ je ostao kao i u vrijeme Dubravke Šuice sukladno onoj svojoj paroli: VJERODOSTOJAN u razaranju baštine, prostora i zakonskih propisa na svim razinama i svim nivoima vlasti.  Može li Dubrovnik izdržati još četiri godine okrajaka, favela i servisiranja građevinskih čudovišta?  

Mi sve ove godine tvrdimo da mi u Dubrovniku MOŽEMO drugačije, bolje. 

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.