Srđ je Grad

Dubrovnik može tako – #prostorZAnašuHranu

Marijana voli poći na placu u Gružu, za nju je to više od kupovine voća, povrća i ribe – to je, kako ona voli reći, «društveni događaj», prilika za susret sa susjedima, poljoprivrednicima i ribarima od kojih se uvijek može naučiti nešto novo o lokalnim sortama, načinu uzgoja i tradicionalnim pjatancama. Dakako, to je tako otkada je gradska uprava donijela pravilnik po kojem na placi mogu prodavati isključivo proizvođači.

Marijana kaže da je placa najljepši kalendar – svaki stađun ima svoje plodove. Kada ne uspije poći do Gruža, Marijana zazove Điva i Nikolinu, sestrinog sina i snahu koji su od Upravnog odjela za poljoprivredu dobili poticaj za pokretanje ekološke proizvodnje na svojem imanju. Umreženi su sa svim obiteljima koje su dobile poticaj ili gradsku zemlju za pokretanje ekološke proizvodnje. Po lijepom danu može se poći do samog gospodarstva i vidjeti što i kako Nikolina i Đivo proizvode, a kada se nema vremena, dovoljno je poći na internetsku stranicu DUhrana i naručiti što ti treba: sve dođe na kućni prag.

Marijana je sretna što su mnogi, zahvaljujući novoj gradskoj politici, odustali od betoniranja đardina i posvetili se proizvodnji hrane. Voli reći da sutra, ne daj Bože, ako ne bude toliko turizma ipak nećemo morati jesti fasade apartmana. Onaj tko zna što jede, gospodar je svojega zdravlja, čuvar osobitosti krajolika i lokalne kulture.

Dubrovnik može tako!

Kako? Pročitajte ovdje.

#prostorZAnasuhranu

#prostorZApostavljanjeStandarda

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.