Srđ je Grad

Vijećničke naknade

Vijećnici liste Srđ je Grad Mariela Marković, Igor Miošić i Ivan Viđen održali su ovog četvrtka u Tovjerni Sesame konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na niz tema s prethodnih sjednica Gradskog vijaća i nepravilnosti u radu ovog predstavničkog tijela vlasti u Dubrovniku.

Ivan Viđen govorio je ozbiljnim propustima u sastavljanju zapisnika i teksta odluka u Službenom glasniku, koje je Gradsko vijeće odbilo ispraviti, unatoč primjedbama KLGB Srđ je grad iznesenim na sjednici Gradskog vijeća.

„Redoviti dio rada Gradskoga vijeća je i usvajanje zapisnika prethodne sjednice. Tako je i na prošlotjednoj sjednici bio predložen nacrt zapisnika druge sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održane 30. srpnja 2013. godine na kojemu je glavna tema bio UPU platoa Srđa. Kao što je poznato, vijećnici „Dubrovačkoga dogovora“ sinkronizirano su tada odbili sve amandmane naših vijećnika kojima su se tražila jamstva da troškovi izgradnje infrastrukture neće opteretiti ni gradski ni državni proračun. Umjesto toga, Gradonačelnik je (kao predlagatelj te točke dnevnoga reda) u zadnji čas predložio Gradskome vijeću donošenje Zaključka kojim bi se od Grada (ne i od Županije i RH) otklonili navedeni troškovi. Vijećnici su, nakon usvajanje UPU-a izglasovali i ovu naknadno predloženu odluku („Zaključak“). Međutim, za spomenuti je „Zaključak“ obavljeno posebno glasovanje, a bez da je donošenje ovog zaključka bilo predviđeno usvojenim dnevnim redom, a nije se radilo niti o amandmanu, kao što je obrazložio predsjednik Gradskog vijeća stavljajući „Zaključak“ na glasanje. Iako su naši vijećnici upozoravali na nedosljednost i povredu Poslovnika, vijećnici Dubrovačkog dogovora usvojili su i takav zapisnik s prošle sjednice. Dakle, očito smatraju da većinom svojih uzdignutih ruku mogu mijenjati ono što se zaista dogodilo, što je odličan primjer rada Dubrovačkog dogovora. I tako je taj „Zaključak“ ušao u službeni zapisnik Gradskoga vijeća, bez da je bio zasebna točka dnevnoga reda ili da je bio dio predloženoga UPU-a. Da stvar bude apsurdnija, doneseni „Zaključak“ nije objavljen u „Službenom glasniku Grada Dubrovnika“ u kojemu su objavljene i sve ostale odluke donesene na 2. sjednici Gradskoga vijeća! Znači li to da on ne postoji ?

Igor Miošić govorio je o imenovanjima u Upravne odbore javnih ustanova i zašto su te točke skinute s dnevnog reda. Osvrnuo se i na prošlu sjednicu GV-a i na prijedlog liste Srđ je Grad da se ukinu Nadzorni odbori, odnosno naknade u njima, u gradskim i javnim ustanovama.

„Na početku sjednice Odbora za izbor i imenovanja, koja je prethodila sjednici Gradskog vijeća 28. rujna 2013., predsjednik je Odbora izvijestio nazočne da gradonačelnik skida točke razriješenja i imenovanja s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća s obrazloženjem da „time želi ostaviti dodatnog prostora za imenovanje kvalitetnih ljudi.“
Riječ je o nevještom pokušaju prikrivanja činjenice da se stranke tzv. Dubrovačkog dogovora nisu uspjele usuglasiti oko raspodjele plijena u Upravnim odborima navedenih javnih ustanova.

Da je gradonačelniku uistinu stalo da Gradsko vijeće u Upravne odbore imenuje kvalitetne ljude, ne bi dozvolio da Upravna vijeća budu stranačke sinekure i inzistirao bi na tome da u predlaganju članova Upravnih vijeća sve političke opcije u Gradskom vijeću imaju jednaki položaj. Samo tako bi osigurao da se članovi Upravnih odbora imenuju „iz reda uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika“, kao što to uostalom Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi i propisuje.

Imenovanje stranačkih podobnika u Upravne i Nadzorne odbore gradskih društava i javnih ustanova primjer je upravljanja Gradom suprotno javnom interesu. Na to smo pokušali upozoriti i na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća, kada smo amandmanima predložili da se Nadzorni odbori ukinu tamo gdje ih zakon ne propisuje, odnosno da se ukinu naknade za rad u njima.“

Mariela Marković osvrnula se na vijećničke naknade koje su podigle najviše medijske prašine.
„Razlog tomu je što je informacija o povećanju, pa ne povećanju, vijećničkih naknada manipulativno bačena kao „kost gladnim psima“, kako bismo baveći se naknadama koji zasigurno nisu najveća stavka proračuna, propustili neke puno veće nepravilnosti i puno veće iznose kojima se ne zna tijek i namjena. Jednako su se tako, manipulativno, u svojoj predstavi za javnost, gradonačelnik i vijećnici Dubrovačkog dogovora, velikodušno u zadnji trenutak, „osluškujući bilo javnosti“ odlučili navodno ne povećati svoje vijećničke naknade. Međutim, treba naglasiti kako je u javnosti zapravo slabo odjeknula činjenica da su vijećnici Dubrovačkog dogovora zapravo izglasali gotovo 100 postotno povećanje naknada za financiranje stranaka i nezavisnih kandidata u Gradskom vijeću, a samo su svoje osobne naknade ostavili na istoj razini kao dosada. Naime, predviđeni i predloženi iznos za financiranje rada stranaka i nezavisnih vijećnija iznosio je 2000 kn za vijećnike i 2200 za vijećnice. Gradonačelnik je, međutim amandmanom predložio, a GV zdušno usvojilo, povećanje tih naknada na 3500 kn za vijećnike, odnosno 3850 kn za vijećnice, čime je znatno povećan iznos koji tereti gradski proračun. U tom kontekstu, „velikodušno“ odustajanje od povećanja osobnih naknada za vijećnike zapravo samo predstava za javnost.

Naime, evidentno je da je samo došlo do prelijevanja sredstava, odnosno da će se na ovaj način samo još veći iznos iz gradskog proračuna izdvajati na financiranje rada Gradskog vijeća. Vijećnici Liste Srđ je Grad podnijeli su amandmane i na jednu i na drugu točku, tražeći njima da se i jedne i druge naknade snize i da budu po 1000 kn po vijećniku, odnosno 1100 po svakoj vijećnici GV-a, smatrajući to primjerenim vremenu i društvu u kojem živimo. Naši su amandmani, kao što se i moglo očekivati, odbijeni. Gradonačelnik je, istovremeno, nekoliko puta na sjednici istaknuo kako je Dubrovnik Grad prijatelja djece, kako se Grad velikodušno i brižno odnosi prema osnovnim školama i vrtićima koji su na gradskom proračunu i kako je Dubrovnik Grad prijatelj djece. Pitamo se znaju li gradonačelnik i vijećnici Dubrovačkog dogovora da su vrtićke grupe pretrpane, da mnogi novootvoreni vrtići ne zadovoljavaju osnovne pedagoške standarde? Znaju li gradonačelnik i vijećnici da u mnogim osnovnim školama nastavnici ne mogu kopirati ili printati osnovne materijale za rad jer nedostaje materijalnih sredstava? Škole štede na grijanju, a o dodatnoj izobrazbi nastavnika da ne govorimo. Pritom gradski vijećnici sebi povećavaju naknade, ili ne žele izglasati njihove smanjenje. Zato što smatraju da su, svojim odlukama, zaslužni za to što žive u prebogatom i presretnom gradu u kojem žive samo sretni ljudi. I zbog toga, kako gradonačelnik tvrdi, zaslužuju dio tog tako slasno-gorkog kolača.“, rekla je Marković i na kraju dodala kako će vijećnici liste Srđ je Grad dio svojih naknada prenamijeniti, kako su predlagali i svojim kolegicama i kolegama vijećnicima, i proslijediti ih onim institucijama kojima je taj novac potrebniji za svakodnevno funkcioniranje.
Igor Miošić se zatim osvrnuo na smisao instituta Vijećničkih pitanja:

„S obzirom na demagogiju kojom gradonačelnik odgovara na konkretna pitanja, njegovo izbjegavanje konkretnih tema iz postavljenog upita i izokretanje teza, možemo ustanoviti da se već nakon dvije sjednice Gradskog vijeća postavlja pitanje smisla instituta Vijećničkog pitanja. Osim toga, gradska vlast i u ovom konkretnom institutu pokazuje koliko joj je „stalo“ do zakona i propisa, jer pisane odgovore na pitanja postavljena na prethodnoj sjednici ne dostavlja u Poslovnikom predviđenom roku od 30 dana.

Umjesto demagoškog protupitanja: „Je li sramota betonirati i voziti bager?“, gradonačelnik će prije ili kasnije morati jasno odgovoriti na pitanje o iznosu koji je iz gradskog proračuna u posljednje 4 godine uplaćen za razne građevinske radove u kojima je tvrtka VIAM sudjelovala kao izvođač ili podizvođač. Zakon jasno precizira da svi podizvođači, kao i računi koji su im uplaćeni moraju biti navedeni u svim dokumentima za svaku investiciju, pa taj podatak nadležni Upravni odjel može s lakoćom podastrijeti javnosti.

 

Navedeni podatak dobiva na težini u svjetlu najveće legalne pljačke građana RH-a i državnog proračuna od privatizacije 90-ih. Riječ je o oprostu poreznih i komunalnih dugovanja tvrtkama u predstečajnim nagodbama. Naime, tvrtki su VIAM, osim poreznog dugovanja prema državi, oproštena i dugovanja koja je tvrtka imala prema gradu Dubrovniku i poduzećima u vlasništvu Grada. Istim onima čiju skupštinu čini gradonačelnik i čije direktore imenuje gradonačelnik. A sve to odobrava Nadzorni odbor – kojeg imenuje Dubrovački dogovor.“
Na kraju su vijećnici liste Srđ je Grad pozvali sve građane Dubrovnika da u svakodnevnom životu ne pristaju na korupciju i bahatost te da im se pridruže u stvaranju bolje i pravednije budućnosti Grada. Najavili su kako će nastaviti s projektom „Vratimo Vijećnicu građanima“ koji je započeo konzultacijama s građanima o predloženom GUP-u i pozivom za dostavom prijedloga vezano uz točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, a nastavit će se i sljedećih mjeseci susretima u Gradskoj vijećnici i po gradskim kotarevima, s novim temama koje planiraju otvoriti i zajedno s građanima pokrenuti rješavanje gorućih problema Grada.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.