Srđ je Grad

Treba li nam 2 500 turističkih ležajeva ili 400 stanova u Orašcu?

Umjesto 2 500 tisuće novih turističkih ležajeva, u Orašcu se može izgraditi barem 400 kvalitetnih stanova i urbano središte sa sadržajima, koji bi stanovnicima osigurali bolju kvalitetu života. Pandemija korona virusa jasno nam je pokazala da se ne možemo i ne smijemo osloniti samo na turizam, moramo razvijati i druge gospodarske grane.  A za to ne trebamo nove hotele i vile, trebamo kvalitetna rješenja stanovanja! 

Previsoke cijene kvadrata u gradskoj zoni, niža cijena zemljišta, sve su to razlozi zbog kojih u ovom dijelu grada ( Zaton, Orašac, Trsteno i Brsečine) stihijski, jedna po jedna, niču pojedinačne zgrade i kuće za stanovanje i najam, a bez planiranih urbanih središta, trgova i javnih sadržaja. Novi UPU Orašac – Vrtovi Sunca, o kojem će se raspravljati u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća, još je jedan u nizu planova, koji se donose na štetu urbanog planiranja i razvoja Grada.

Odgovorna gradska uprava prepoznala bi priliku te zatražila i ciljane izmjene Županijskog prostornog plana, te bi neizgrađeno područje ispod i iznad magistrale u Orašcu prenamijenila  u zonu stanovanja. 

Vlasnici zemljišta, a među njima je i Republika Hrvatska, u posljednjih  14 godina imali su priliku izgraditi vile i hotel u plan unesene još 2006. Imali su priliku, i propustili su je. Novo naselje s jasnim komponentama javnih sadržaja i zelenih površina,  za čiju bi izgradnju Grad raspisao javni natječaj za urbanističko i arhitektonsko rješenje, moglo bi se graditi samo kao cjeloviti projekt. Vlasnicima nekretnina moglo bi donijeti jednak profit, kao i gradnja turističkih ležajeva, a dobrobit za zajednicu bi bila višestruka. 

Izgradili bismo novi, urbani centar Orašca, za njegove sadašnje i buduće stanovnika. Sve to oslonjeno na principima socijalne i razvojne održivosti, kvalitetne gradnje i arhitekture, ekološkim standardima te kvaliteti života i javnih usluga.

Situacija u kojoj smo se nenadano našli, pandemija koronavirusa, pokazala je kako je turizam gospodarska grana na koju se ne smijemo isključivo osloniti. Pokazala je kako je, uz prilagodbu turističke ponude, potrebno razvijati druge ekonomske grane. A za to ne trebamo nove hotele i vile, trebamo kvalitetna rješenja stanovanja! 

Osim mladih obitelji i naših sugrađana, koji bi u novim naseljima poput ovog u Orašcu dugoročno riješili stambeno pitanje, otvorila bi se mogućnost i za rješenje stambenog pitanja za liječnike, profesore, IT stručnjake… što bi omogućilo novu kvalitetu javnih usluga i gospodarski zamah.  

Prostora u samom gradu za to više nemamo, a kvalitetnih lokacija poput Orašca je sve manje.  Nemojmo propustiti priliku i popuštati pred pritiscima. Nove urbanističke noćne more poput glavice Babin kuka kao ni novi turistički ležajevi i apartmani, neće doprinijeti razvoju ekonomije ni kvaliteti života građana.

Ugledajmo se na najbolje. Grad Beč već godinama razvija nove stambene zone kroz poticanu stanogradnju. Kompletnim urbanističkim rješenjima novih zona stanovanja; u kojima su, osim stanova, planirani i izgrađeni i vrtići, škole, ambulante, trgovine i svi javni sadržaji; zadovoljni su i stanari i investitori i struka. Investitori i građevinske tvrtke natječu se kako bi dobili priliku sudjelovati u tim projektima, a grad Beč vlastitim stambenim fondom drži rast cijena stambenog kvadrata i najma pod kontrolom, na dobrobit svojih stanovnika. Učimo od uspješnih i prilagodimo vlastitim potrebama.

Možda Vas zanima:

http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-71-2019-02-11-Kongres.pdf

https://www.arhitekti-hka.hr/hr/strucno-usavrsavanje/stanovanje-pokus-kao-fokus,3555.html

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.