Srđ je Grad

STOP ISDS

ISDS mehanizam (eng. Investor-state Dispute Settlement) omogućuje stranim investitorima da pred međunarodnim arbitražnim sudovima tuže države u kojima investiraju kada smatraju da su povrijeđena njihova poduzetnička prava. Država po tom mehanizmu ima jedino pravo biti tužena.

Hrvatska je među zemljama koje su često na meti ogromnih zahtjeva investitora te se protiv nje trenutno vodi 12 postupaka pred međunarodnim arbitražama. Zasigurno jedan od poznatijih slučajeva je arbitražni postupak koji protiv Repubike Hrvatske vodi tvrtka Razvoj golf d.o.o. putem svoje nizozemske tvrtke Elitech.

Razvoj golf d.o.o. tvrdi da je u pripremu megalomanskog projekta apartanizacije Srđa u Dubrovniku uložio oko 130 milijuna eura, a kao kompenzaciju radi nerelizacije projekta od Hrvatske i njenih građana i građanki traže odštetu od 500 miljuna dolara. Sve to unatoč činjenici da su hrvatski sudovi, u postupku u kojem je sudjelovao i sam Razvoj golf, nezakonitima proglasili rješenje o prihvatljivosti za okoliš kao i lokacijsku dozvolu za navedeni projekt.

ISDS mehanizam postao je ozloglašen kao vrsta pritiska kojim investitori ostvaruju svoje ciljeve koji su suprotni legitmnim ciljevima država poput zaštite okoliša i socijalnih prava. Često se znalo događati da sama mogućnost i najava korištenja međunarodnih arbitraža prema ISDS mehanizmu rezultira odustajanjem od planiranih i potrebnih reformi.

Naročito je problematično što se u osnovi radi o privatnim sudovima koji su nevezani kako domaćim zakonodavstvom tako odlukama tijela javne vlasti ili presudama domaćih sudova. .

Više o samom arbitražnom slučaju Razvoj golfa protiv Republike Hrvatske te njenih građana i građanki možete pročitati u publikaciji “Red Carpet Courts” u izdanju europskih organizacija Friends of the Earth Europe, Friends of the Earth International, Transnational Institute i Corporate Europe Observatory, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Prijevod hrvatskog slučaja dostupan je ovdje.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.