Srđ je Grad

Tko će zaštititi Vrtlar od propasti?

Iz odnosa gradske vlasti prema društvima u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Dubrovnika, napose onima koja raspolažu vrijednim nekretninama, možemo sa žaljenjem zaključiti da „privatizaciji na hrvatski način“ izgleda nema kraja. Poznati scenarij financijskog uništavanja tvrtke, u kojem se ugrožavaju i sudbine njezinih zaposlenika, kako bi se nekretnine mogle podijeliti stranačkim prijateljima ili “ortacima”, u ovom se trenutku odvija u Vrtlaru.

Podsjetimo li se 2010. godine, kad je gradonačelnik Andro Vlahušić planirao nekretnine u vlasništvu Vrtlara prenijeti na „zdravu“ tvrtku (koju je trebalo za tu priliku osnovati), i kada je predlagao da će tzv. restruktuiranjem dio djelatnika prijeći u novu tvrtku, a dio ostati u staroj, u tzv. „nezdravom“ dijelu, vidimo da se na tom projektu i dalje sustavno radi. Dokaz da se ne radi o trenutnom, već o sustavnom uništavanju Vrtlara leži u činjenici da se i tada tvrdilo da će djelatnosti izrade vijenaca prijeći u pogrebno poduzeće „Boninovo“. U međuvremenu se Vrtlar financijski iscrpljuje lošom poslovnom politikom, a među zaposlenike se unosi nemir i neizvjesnost.

U obračunavanju s političkim protivnicima gradonačelnik Dubrovnika odavno je prešao granicu dobrog ukusa. Međutim, Vlahušićev nastup na sjednici GV-a od 5. srpnja, kada je s omalovažavanjem govorio o zaposlenicima Vrtlara, napose o našim sugrađanima s poteškoćama koji su u Vrtlaru pronašli radno mjesto na kojem ih se poštuje i koje im daje osjećaj samopoštovanja, nepopravljiva je mrlja i šamar humanoj i političkoj tradiciji ovoga Grada.

Razmislimo: ukoliko gradonačelnik ne preže udariti po najosjetljivijoj socijalnoj skupini naših sugrađana, kakvim se sve sredstvima služi ne bi li prikazao tvrtku Vrtlar. d.o.o. kao gubitaša vrijednog otpisa?

A Vrtlar, zapravo, nije gubitaš. Vrtlar je ugledna tvrtka koja ima veliku tradiciju i veliko iskustvo, tvrtka za koju mi vjerujemo da može i dalje kvalitetno obavljati svoje zadaće na zadovoljstvo nas građana.

Upravo zbog toga, i ovako javno, KLGB Srđ je Grad postavlja otvorena pitanja direktorici Vrtlara gđi. Ani Matušić:

1.) Zašto Uprava tvrtke uporno propušta aktivno sudjelovati u poslovima koji donese dobit, pa se takvi profitabilni poslovi, koji su inače u opsegu radova Vrtlara, gotovo redovno daju na izvođenje drugim privatnim tvrtkama (npr. Hortingu)?

2.) Zašto Uprava podržava izdvajanje radionice vijenaca iz Vrtlara, ako je to poslovna jedinica koja djeluje s dobiti i omogućuje tekuće poslovanje i urednu isplatu plaća?

3.) Što će učiniti Uprava tvrtke s obzirom na činjenice da Vrtlar od Grada godišnje dobije svega 7 milijuna kuna za svoje djelatnosti, a zna se da je to s obzirom na količinu javnog prostora o kojem Vrtlar skrbi jedan od najmanjih iznosa u RH koje izdvaja neki grad?

4.) Što će Uprava tvrtke učiniti da iznos uplaćen tvrtkama L.T.M. d.o.o. Novaki Bistranski i Horting d.o.o. Dubrovnik za radove na skate parku na Montovjerni i u Parku Luja Šoletića bude isplaćen Vrtlaru iz gradskog proračuna, kako se u javnosti o Vrtlaru ne bi stvarala lažna slika gubitaša?

5.) Što će u konačnici uprava tvrtke učiniti da zaštiti zaposlenike, napose socijalno najosjetljivije skupine naših sugrađana koje Vrtlar zapošljava?

Zabrinjava i zakašnjela reakcija predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Vrtlar na sva događanja kojima se ova tvrtka smjerno vodi u propast. Na sve nepravilnosti oko Vrtlara, Nadzorni odbor i svi njegovi članovi, birani po načelu političke poslušnosti i „dogovora“, trebali su reagirati ranije.

Dok na ova pitanja ne dobijemo odgovore, izražavamo krajnju zabrinutost za sudbinu Vrtlara d.o.o.

KLGB Srđ je Grad

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.