Srđ je Grad

Šetnja GK Pile – Kono

Šaht i rešetke u ulici iza Minčete

Stanovnici dijela Donjeg Konala i Uz Posat upozorili su nas na višegodišnji problem buke koja nastaje prolaskom automobila koji se spuštaju prema Pilama. Zbog loše napravljenog šahta na cesti proizvodi se takva buka koja po cijele dane i noći odzvanja Pilama i čuje se sve do Busovine. Grad još od vremena Dubravke Šuice nije u stanju to popraviti. Bliže Pilama jedna je rešetka za oborinsku odvodnju koja je do prije neki dan toliko kidala živce susjedima da su napravili duhoviti video s glazbom u koju su umiksali zvuk ove rešetke. Nakon toga rešetka se popravila. Bravo DJ-evi!

Park u Pilama

Nakon brojnih najava o tome kako će se Park u Pilama preurediti i učiniti ugodnim mjestom za boravak građana, do toga nije došlo. Zlobnici bi rekli – bar smo se izborili da ga Franković više ne zaključava noću. Trenutno je park u jadnom i neuređenom stanju jednako kao i prostor ispod starog Platana.

Hotelska rampa na javnoj prometnici i požarnom pristupu ispred Imperijala

Ogroman interes pokazali su građani za problem rampe na prilaznom putu prema Hotelu Imperijalu. Gospođa Kulušić i gospar Klepo pokazali su nam svu dokumentaciju i potpise građana koji se još od 1998. bore za jedini kolni pristup prema svojim kućama. Ispričali su nam događaj kad je nedavno jedan od naših sugovornika doživio moždani udar, a kola Hitne pomoći nisu mogla prići zbog zatvorene rampe te su susjedi morali panično trčati u Hotel Imperijal i tražiti da se podigne rampa. Sličan je problem i sa svim drugim vozilima – bilo dostavnim ili vatrogasnim – nitko nema slobodan pristup. Građani su potvrdili da su upoznati s činjenicom da je jedini Srđ je Grad bio izričito protiv postavljanja ove rampe. Rampu treba pomaknuti – to je definitivno!

Vraća se radio i dopisništvo HRT-a u vilu Dubravka

Nakon godina provedenih u Gruškom polju, uz nenormalno visoke troškove afita, izgleda da se Radio Dubrovnik i dopisništvo HRT-a se ipak dolaze u vilu Dubravka. Ambiciozni planovi tadašnjeg gradonačelnika Vlahušića, ostvarivani zahvaljujući tadašnjem ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu, pokazali su se kao promašaj. Grad Dubrovnik kupio je vilu Čingriju, a u vilu Dubravku se vraća Radio Dubrovnik. Građani misle da im je tu i mjesto.

Zapušteni prostor Ljetnih igara uz Preparandiju

Nastavili smo prema zgradi bivše Preparandije. Naša ugledna glazbena kritičarka i profesorica Sanja Dražić upoznala nas se s činjenicom da se dugo najavljivalo kako će prostor uz zgradu biti uređen za ljetnu pozornicu gdje će se moći priređivati koncerti i predstave. Do danas nikakvog pomaka. 

Prostor ljetnikovca Pucić – Crijević

Premda je Dubrovački simfonijski orkestar uknjiženi vlasnik ljetnikovca Crijević – Pucić oni se još uvijek nalaze u neadekvatnim prostorima Slanice u Revelinu. Građani također smatraju da se orkestar mora vratiti u svoje prostorije. Srđ je Grad će tražiti da se Rektorat preseli u svoju zgradu Sveučilišta jer je u ljetnikovcu bio samo privremeno, do dovršetka svoje zgrade. 

Prometno rasterećenje i „zeleni promet“

Građani smatraju da je na ovom području potrebno jačanje pješačkog prometa, postupno ograničavanje prometa na javni prijevoz i stanare . To naravno znači manje novaca za Sanitat, ali treba maknuti zaradu iz fokusa, a staviti kvalitetu života na prvo mjesto. Zalažemo se izmještanje turističkih buseva s Pila i uvođenje kontrole brzine. U razgovoru smo saznali da već dugi niz godina stanovnici Pila traže da im se omogući vožnja od Doma zdravlja prema Gradcu gdje mogu naći parkirno mjesto. Time bi izbjegli dugotrajne gužve koje nastaju prometom preko Zagrebačke ulice i Pila. Grad je ovo dopustio časnim sestrama s Danača pa se pitaju –  zašto to ne dopustili i ostalim stanovnicima koji ovdje žive!?  Također, smatraju da je potrebno provoditi postupnu zamjenu vozila javnog prijevoza manjim električnim vozilima za linije koje idu na Pile, kroz krhku povijesnu urbanističku matricu.

Curenje kanalizacije u Pilama i ispod Šulića

U razgovoru sa stanovnicama kotara gđom Sinanović i Garić upoznali smo se s kontinuiranim problemom kanalizacije i oborinske odvodnje na području Pila. Stanje je ponekad katastrofalno jer nerijetko iz kanalizacijskog sustava dođe do prelijevanja viška fekalnih voda u oborinsku odvodnju te sve to kurenat donosi na kupalište. Rečeno nam je da već dugo vremena kupači i koncesionari na Šuliću traže od Vodovoda da im omoguće priključivanje na kanalizaciju ili da im vodovod odobri projekt ugradnje bioloških spremnika. Pilari također ističu kako su tijekom curenja fekalija ispod Petke, po maestralu nečistoće dolazile do plaža na Dančama i sve do Pila. Građani smatraju da u tim situacijama treba imati učestalije uzorkovanje mora kako bi se dobila ispravnija ocjena kvalitete mora za kupanje.

Park Gradac i njegovo povezivanje šetnicom do Boninova

U razgovoru s profesorom Davorom Lucijanovićem saznali smo da su članovi kotara Pile – Kono zadovoljni prvonagrađenim projektom za uređenje parka Gradac, najviše zahvaljujući tome što taj projekt najmanje intervenira u tkivo parka poštujući zatečeno stanje. Postavljaju pitanje zašto se park u međuvremenu bolje ne održava jer trenutno djeluje vrlo zapušteno. Iz zidova su ponegdje poispadala kamenja, a ponegdje su otklizali i pojedini skalini. Ukoliko se neko stablo u drvoredu osuši, ne zasađuje se novo stablo. Građani smatraju da bi planirana šetnica trebala povezati čitavo područje Gradca s prostorom oko Sveučilišta koje je još uvijek u vlasništvu županije. Ovim bi se za građane otvorio čitav prostor komunikacije od Gradca do Boninova.

Očuvanje zelenila na javnim i privatnim površinama

Kotar Pile-Kono područje je s najviše javnog (Gradac, Bogišićev park) i privatnog zelenila (povijesni đardini). Građani smatraju da su potrebni striktni pravilnici o nadomještanju zelenila. Vrtlar mora promijeniti praksu odobravanja sječe. Katastar zelenila nije dovoljan, potreban je pravilnik i kontrola. Gradsko zelenilo kao način borbe protiv posljedica globalnog zatopljenja.

Kino Slavica

Na putu preko Boninova nailazimo i na prostor gdje se nalazi Kino Slavica. To je područje, nažalost, prepolovljeno i osakaćeno nebrigom za ovaj prvorazredni javni prostor. Na polovici koju je Grad izgubio nalazi se bager, odvijaju se radovi, saznajemo da se radi o pripremi terena za restoran. Uz gubitak Parka Đivovići ovaj gubitak polovice prostora ljetnog kina najviše boli. Nekad su ugledni građani članovi „Društva za promicanje interesa Dubrovnika“ poklanjali i uređivali parkove za građane. Danas je u igri obrnut proces, kažu nam naši sugovornici, javni prostori i zatečene vrijednosti se otkidaju i građevinski konzumiraju.

Pješački prijelaz ispod Vodovoda

Građani su nam konačno ukazali i na pješački prijelaz koji je, premda označen prometnom signalizacijom i zebrom, po njihovom mišljenju najopasniji prijelaz u gradu. Razlog su neprimjerene brzine kojom se kreću vozači niz Ulicu Vladimira Nazora. Potrebno je prijelaz dodatno osvijetliti ili postaviti „ležeće policajce“. 

Oborinska odvodnja Zagrebačke ulice

Stanovnici ovog dijela kotara prisjetili su se kriminalnih radnji Andra Vlahušića koji je bez ishođene građevinske dozvole mjesecima držao raskopanom ovu ulicu s namjerom postavljanja oborinske odvodnje. Nesposoban kakav jest oborinsku odvodnju nije napravio, ali je zato uništio starinski sustav odvodnje koji je povezivao Gornji, Srednji i Donji Kono. Prekinuvši ove konale, sva se oborinska voda s Gornjeg Konala od tada slijeva niz Zagrebačku ulicu praveći pravu rijeku. Trenutna vlast nije napravila također ništa. Građani su se sjetili i željeznih stupova s košaricama sa cvijećem koji su bili podignuti duž trotoara, a onda su  netragom nestali, kao i njihov novac kojim su platili ovaj kič.

Apartmanizacija i depopulacija 

Nažalost, na Pilama i Konalu događaju se isti procesi kao i unutar zidina, koji su onda praćeni i nepostojanjem butiga i bilo kakvih drugih uslužnih djelatnosti.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.