Srđ je Grad

Minimum pristojnosti i odgovornosti je osigurati zamjenski vez za barke s Lapadske obale

Izvor: dubrovacki vjesnik

Fotografija: Bozo Radic/HANZA MEDIA

Vlasici plovila vezanih uz samu Lapadsku obalu obaviješteni su kako svoje barke moraju ukloniti, veći dio njih do 1. travnja, a da im pritom nije ponuđen zamjenski vez. Županijska lučka uprava Dubrovnik, kako smo objavili jučer, navodi da je riječ o ilegalnim vezovima za barke čiji vlasnici nemaju skopljen ugovor tom ustanovom. Vlasnici plovila ne osporavaju nužnost izvođenja radova na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale, niti činjenicu da nemaju govor sa ŽLU Dubrovnik, no to nije njihov izbor. Nakon izgradnje komunalne lučice Batala, gdje je vez dobilo petstotinjak plovila, za ostala jednostavno nema legalnih mjesta. Čak 700 plovila je trenutačno na listi čekanja za sklapanje ugovora sa ŽLU.

Pravo na vez postalo je važnom predizbornom temom o kojoj je javno progovorio županijski vijećnik Marko Giljača.

– Županija ni Županijska lučka uprava svih ovih 12 godina aktualne vlasti nisu radili svoj posao. Preko sedamsto ljudi je na listama čekanja, prepušteno naći vez bilo gdje i bilo kako, a onda se to naziva ilegalnim vezovima. U suradnji s građanima, treba naći načina kako ih legalizirati i osigurati sadašnjim i budućim vlasnicima plovila siguran vez.

Problem je u tome što nemamo pravilnik o vezovima, nego se oslanjamo na zakon čije se odredbe dosta široko tumače. Na početku mandata, kao županijski vijećnik, predlagao sam donošenje pravilnika, pozivajući se na pozitivne primjere Cresa i drugih obalnih jedinica gdje su prednost imali lokalni građani. Nije bilo spremnosti donijeti pravilnik, pa čak ni transparentno objaviti sadašnje podatke o broju veza, barke i nositelju, kako bismo vidjeli pravo stanje. Pozvali su se na Opću uredbu o zaštiti podataka, a postojao je način da se 2019., prilikom potpisivanja ugovora, ishodi suglasnost za objavu podataka. Zbog inertnosti i nerada, sve se to prelilo na ljude koji su vezali barke na Lapadskoj obali.

Minimum pristojnosti i odgovornosti je osigurati tim ljudima zamjenski vez – komentira Marko Giljača, županijski vijećnik i kandidat stranke Srđ je grad za župana.

Pratite nas:

Slušanje je prvi korak prema razumijevanju.